JORDI HEREU, president del Grup Municipal del PSC "Els demanem que comencin a governar, hem sentat les bases perquè comencin a governar i s'ha de governar en base a continguts i, és cert, no hem vist un full de ruta, hem vist moltes declaracions sobre formes però no sobre el què és evident, que són les prioritats i els continguts". ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ara toca ja, erp fi, establir les prioritats, jo considero que s'havien d'haver establert de forma nítida ja fa alguns dies, però, en qualsevol cas, jo desitjo i estic convençut, que els propers dies ja no serà el moment de definir radiografies de ciutat sinó de concretar propostes". RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Avui, a gairebé dos mesos del 22 de maig, no coneixem cap programa de govern, cap document marc que doni consistència a l'acció de l'executiu municipal, ens temem que no existeix, tan sols un reguitxell de voluntats generals explicitades més a fora que a dins dels organs municipals, un estil d'assumir el govern que no compartim perquè afebleix i allunya les possibilitats de control i debat democràtic". JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal UxB "Ens hem d'encoratjar els uns i els altres per mirar de canviar alguns dels tics que s'han arrosegat del mandat anterior a aquest, en el qual s'ha pensat molt més quins eren els interessos de caràcter partidista, que no la responsabilitat institucional".

La sessió ha començat amb unes paraules de Joan Puigollers, que, per delegació del mateix alcalde, Xavier Trias, presidirà el plenari durant tota la legislatura. Una tasca que fins ara requeia en l’alcalde i que ja des d’avui ocuparà el també regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Joan Puigollers. Puigdollers ha refermat el compromís del nou consistori amb la carta municipal.

Una  de les novetats que inclouran els plenaris durant aquest mandat és que l’alcalde respondrà a una pregunta de cada grup municipal. S’introdueix d’aquesta manera una sessió de contol al govern municipal, semblant a la que es fa al president a les sessions plenàries del Parlament.

S’aprova el cartipàs municipal

L’encarregat de desgranar el cartipàs municipal, que el ple ha ratificat, ha estat el portaveu municipal, Joaquim Forn. L’Ajuntament estarà configurat per cinc grans àrees, que corresponen a cinc tinències d’alcaldia: empresa i ocupació, seguretat i mobilitat, urbanisme i infraestructures, polítiques socials i cultura. A més, i seguint una lògica de racionalització i austeritat, es redueix el nombre de regidories, de 17 se n’han passat a 13.

Els següents a prendre la paraula en aquest primer ple de la legislatura han estat els presidents dels grups municipals. Des d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella ha lamentat que des de les eleccions i fins que el consistori s’ha posat a treballar han passat vuit setmanes. Un període de temps que s’ha dilatat a causa dels recursos que el Partit Popular i Convergència i Unió van interposar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ara a l’oposició,  ha recordat que des del seu grup vetllaran perquè es mantinguin els serveis socials de qualitat. Per Alberto Fernández Díaz, president del Grup Municipal del Partit Popular, l’administració local necessita una simplificació urgent. Finalment, Jordi Hereu ha pres la paraula per part del PSC i actuant de president de grup, ha recordat la bona herència que ha deixat el seu partit i ha instat Xavier Trias a no malbaratar-la.

El ple, l’ha clos Xavier Trias, que ha recordat les que seran les prioritats del seu mandat: lluitar contra l’atur i la crisi econòmica i convertir la ciutat en un referent en qualitat de vida.