Gomà ha explicat que els ecosocialistes surten forts de les darreres eleccions municipals, amb un regidor més, i per això faran una oposició coherent amb el discurs de campanya que ha merescut aquest creixement electoral. També ha anunciat que defensaran la seva obra de govern en àrees com el medi ambient o els serveis socials.

El president d’ICV de Barcelona ha descartat cap aliança estratègica amb el PSC en l’oposició i ha agraït la voluntat d’acord de l’alcalde Trias, tot i que ha deixat clar que les diferències entre les propostes de CiU i les d’ICV-EUiA són molt grans. Segons Gomà, el nou govern municipal fins ara s’ha limitat a expressar voluntats genèriques, amb molt poca concreció, quan fa quatre anys el bipartit d’esquerres en 15 dies ja havia presentat el full de ruta amb 100 propostes per al mandat. El líder ecosocialista ha criticat, però, les intencions anunciades per l’alcalde Trias de permetre més apartaments turístics a Ciutat Vella o “donar solucions policials a problemes socials com els venedors ambulants o l’explotació sexual”. També li ha retret que no hagi criticat encara les retallades als serveis públics de la Generalitat a la ciutat.

Més mediació social que policia

L’extinent d’alcalde d’Acció Social ha explicat que la partida de concerts amb entitats de serveis socials va passar de tres a set milions d’euros durant el mandat anterior, però ha advertit el nou alcalde que “la columna vertebral de l’acció social a la ciutat no poden ser els concerts amb les entitats”. En aquest sentit, Gomà ha demanat a Trias que no reconegui no només la tasca social de les entitats sinó també la dels professionals del consistori.

Segons Gomà, “Barcelona no té un problema diferencial amb altres grans ciutats pel que fa als furts o la inseguretat”. El líder d’ICV insisteix que els problemes importants de la seguretat a Barcelona no tenen a veure tant amb la policia com amb les polítiques socials.

Ricard Gomà ha criticat les actuacions policials del 27 de maig i del 15 de juny contra les accions dels “indignats”. Segons Gomà, els nous responsables d’Interior han “dinamitat” la capacitat de mediació que el departament havia desenvolupat amb el conseller Saura. Gomà ha assegurat que, tant a la plaça de Catalunya com davant del Parlament, “la mediació hagués estat el mètode més eficaç” per garantir la seguretat i no convertir en problema una mobilització participativa.

Aprofitar la Carta Municipal

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA ha dit que “està bé que no sigui l’alcalde qui presideix els plens municipals”, perquè creu que el funcionament dels plenaris s’assemblarà més al debat parlamentari. Gomà aplaudeix, doncs, que l’alcalde Trias hagi renunciat a dirigir les sessions del ple, aprofitant que la Carta Municipal així li ho permet. Gomà ha aprofitat per recordar que Barcelona ha d’exigir al govern de l’Estat el desplegament de tota la Carta Municipal.

Gomà ha explicat que fa anys que va renunciar al cotxe oficial com a membre del govern municipal i que ara tampoc no en tindrà com a president d’un dels grups. Segons el líder d’ICV, “l’Ajuntament de Barcelona no hauria de tenir una flota de vehicles a disposició dels regidors” perquè la ciutat disposa de prou mitjans de transport públic per moure-s’hi amb comoditat.