La connexió dels tramvies ha estat un tema políticament espinós arran de la consulta de l'any 2010. El 'no' majoritari a una reforma que unia Trambaix i Trambesòs per la Diagonal va generar una crisi de govern i Trias sempre ha interpretat els resultats com un rebuig de la ciutadania a l'enllaç dels tramvies per l'avinguda. Però el PP no en té prou i vol un compromís explícit que descarti per sempre la connexió per la Diagonal, que veu inviable i impossible. Després de pactar les obres de reforma d'aquesta via, que no inclouen el tram, la vol blindar de qualsevol altre canvi en el futur. Per això reclama al govern fer els passos per unir els tramvies per altres carrers. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Què s'ha de connectar? Nosaltres no ho qüestionem. Ara bé, com? Presentin uns estudis. Quins trajectes no han de figurar-hi? La Diagonal. Però a partir d'aquí, 'ancho es el ensanche'." Precisament, divendres passat, el Parlament va aprovar per unanimitat que aquest any s'encarreguin els estudis per connectar els dos tramvies. El PSC, amb nou líder a l'Ajuntament, manté l'aposta per la Diagonal, malgrat els efectes que va tenir la consulta de 2010. JAUME COLLBONI, alcaldable del PSC "El que té tot el sentit del món és connectar en els terminis adequats el tramvia per la Diagonal. La nostra posició ha estat aquesta i continuarà sent aquesta. És el que té sentit." Collboni assegura que Trias no afronta la connexió del tram per por, diu, dels fantasmes del passat. Des del govern, afirmen que no renuncien a unir les dues xarxes del tramvia però per un itinerari alternatiu a la Diagonal.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, veu “inviable i impossible” la connexió dels dos tramvies per la Diagonal amb el projecte de reforma de l’avinguda que ha pactat amb el govern municipal. Per això, el PP vol blindar-la de possibles canvis en el futur i demanarà a l’executiu el compromís per rebutjar l’enllaç per la Diagonal. “Que s’ha de connectar? Nosaltres no ho qüestionem. Quins trajectes no han de figurar-hi? La Diagonal”, ha sentenciat Fernández Díaz, que és partidari de fer els estudis de mobilitat i d’encaix de la connexió per carrers de l’Eixample.

Fernández Díaz fa aquesta petició després que el Parlament aprovés la setmana passada per unanimitat encarregar aquest any els estudis necessaris per connectar els dos tramvies. No obstant això, el líder del PP ha assegurat que en el Pla director d’infraestructures de la Generalitat es manté encara la unió per la Diagonal, i s’ha referit també a les declaracions recents del president de TRAM, Josep Maria Cullell, sobre el futur del tramvia com a exemples que cal un pronunciament explícit del govern per descartar del tot la Diagonal.

Des del PSC, el nou líder a l’Ajuntament, Jaume Collboni, ha reiterat que l’aposta dels socialistes és la mateixa que al seu dia va defensar l’alcalde Jordi Hereu. “El que té més sentit del món és connectar en els terminis adequats el tramvia per la Diagonal”, ha dit Collboni. L’alcaldable del PSC ha acusat Xavier Trias de no emprendre la unió dels tramvies “per por dels fantasmes del passat”. Des del govern municipal s’assegura que no es renuncia a la connexió de les dues xarxes, però per un itinerari alternatiu a la Diagonal pendent de determinar.