SANTIAGO VIDAL, jutge "El que hem de fer és anar pensant i anar elaborant material de treball que en el seu dia pugui servir com a font d'inspiració als qui n'han de ser els veritables redactors, que són els parlamentaris de la futura cambra constituent. Això no només no és il·legal, sinó que és necessari i imprescindible perquè si deixem tota la feina a fer per a l'endemà del 9-N, ens trobarem que potser ens agafaran les presses."

En declaracions a Catalunya Ràdio, Santiago Vidal ha confirmat la informació que el diari ‘El Mundo’ va publicar diumenge sobre l’activitat d’aquest grup de treball. Els experts que treballen en la redacció de l’esborrany de la Constitució són jutges en actiu, professors universitaris i advocats experts en dret constitucional.

Vidal no ha volgut donar noms en considerar que “la discreció en aquests temes és molt important”, però ha explicat que s’han repartit el text per àrees i ha especificat que ell mateix s’ha encarregat de la part sobre el poder judicial. El magistrat de l’Audiència assegura que no han rebut l’encàrrec oficial de cap partit o institució, tot i que treballen amb el coneixement de diputats de CiU, ERC, ICV, la CUP i entitats com l’ANC, Catalunya Sí i el Procés Constituent.

La proposta

Aquest primer esborrany de la Carta Magna proposa un text curt, de menys de 100 articles, que permeti una certa flexibilitat a l’hora d’interpretar-lo. Incorpora la possibilitat que els ciutadans reclamin als tribunals drets garantits com l’educació, la sanitat i l’habitatge i limita els mandats dels alts càrrecs polítics a dues legislatures. A més, preveu la creació de la figura del president de la República, amb funcions protocol·làries i representatives, i la del primer ministre.

Vidal, però, reconeix que hi ha parts de l’esborrany que no es poden predir i depenen del resultat de la consulta del 9 de novembre, com és la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. En aquest cas, el text preveu un estat federal, un de confederal, un d’associat amb Espanya o un de completament independent. El mateix Santiago Vidal admet que es tracta d’un text preliminar obert, que depèn dels esdeveniments que s’han de produir durant els propers mesos.