L'abstenció del PSC facilita que el PAM es pugui aprovar, però no és del tot suficient. Els 14 regidors del govern que hi votaran a favor empaten amb PP i Iniciativa, que ho faran en contra. La clau la té, doncs, Unitat per Barcelona. Si rebutja el PAM, els vots contraris seran majoria i, en canvi, si s'absté, l'empat el podrà trencar el vot de qualitat de l'alcalde. Per això el govern negociarà ara amb la coalició independentista perquè se sumi a l'acord amb el PSC. Un acord de mínims, diu el govern, per obrir la porta a més grups. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde L'acord amb el PSC deixa fora del PAM un dels projectes estrella de Trias, el Blau Ictinea, el barri al port, que ara el govern diu que no és prioritari. Amb tot, s'estudiarà la transformació del litoral del Morrot a la Ciutadella. Els socialistes han aconseguit pactar sis noves escoles bressol aquest mandat i recuperar les polítiques de foment de l'ocupació. A més, no es revisarà el Pla d'usos de Ciutat Vella, tot i que es deixa marge per introduir-hi canvis amb el consens necessari. Aquests i altres arguments els va exposar ahir al vespre en una conferència el líder dels socialistes a l'Ajuntament. Jordi Martí va defensar l'acord amb CiU, per la minoria del govern, però no va escatimar tampoc en crítiques. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "El nacionalisme català no té un projecte per a la ciutat, no s'hi troba. Per això probablement no hem arribat més enllà, per això no hem aconseguit que abstenció fos un vot favorable, perquè hi manca l'atenció necessària que una ciutat com Barcelona exigiria amb un projecte per a la seva ciutat en un moment cruïlla." L'abstenció que proposa Martí es debatrà avui en un comitè territorial del PSC de Barcelona. Ja ahir, el líder municipal va advertir que si no té llibertat, no continuarà.

El govern municipal encetarà la setmana que ve les negociacions per mirar de sumar UxB a l’acord del PAM. Amb l’abstenció dels 11 regidors del PSC, CiU té ara els 14 vots propis per aprovar el PAM i tindrà en contra els 14 d’ICV-EUiA i el PP. El govern buscarà sumar UxB a l’acord, ja que els vots de Jordi Portabella i Joan Laporta seran imprescindibles per tirar endavant el full de ruta per al mandat.

El PAM no es podrà aprovar si els dos regidors d’Unitat per Barcelona hi voten en contra; una altra possibilitat seria l’abstenció, que obriria les portes a fer ús del vot de qualitat de l’alcalde perquè trenqués l’empat a 14. Les negociacions començaran la setmana que ve, ja que la votació sobre el  PAM es farà el 5 d’octubre.

Trias, “agraït” per l’abstenció del PSC

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha agrat el “gest” del PSC  d’abstenir-se en el Pla d’actuació municipal (PAM), fet que aplana el camí  per aprovar el document. En declaracions a la Cadena COPE, ha dit que quan era a l’oposició, també va sumar els seus vots als del PSC en diverses propostes.