L'ofensiva municipal contra les associacions cannàbiques que no compleixen la normativa es manté. Des que el mes de juny es va iniciar el pla d'inspeccions Sàtiva ja han deixat de funcionar 59 associacions. Es manté també la moratòria d'un any segons la qual no es poden obrir nous locals. Tot i aquesta normativa, la Guàrdia Urbana ha detectat l'aparició de 10 nous punts. Segons la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya n'hi ha tres que van iniciar els tràmits per poder obrir abans d'imposar-se la moratòria. Per això i pels dubtes que els genera adaptar-se a la normativa reclamen que el consistori acceleri l'elaboració de la regulació municipal que, segons el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn, ha d'estar llesta abans del juny de 2015.

En total s’han dut a terme 168 inspeccions en els 10 districtes de la ciutat. En una primera fase, es van detectar 49 locals que tenien deficiències importants i als quals es va ordenar el cessament de l’activitat. D’aquests, 38 van ser precintats i vuit van tancar abans de l’ordre de precintament. En els tres restants s’estan seguint els tràmits administratius per garantir que s’executa el tancament.

46 de les 49 associacions que es van veure obligades a abaixar la persiana ja han tancat, fet que suposa que el 94% dels locals de la ciutat amb més deficiències greus han deixat de funcionar. En una segona fase del dispositiu, s’ha ampliat el nombre d’expedients i d’ordres de tancament i 13 locals més han deixat d’exercir l’activitat. Així, actualment han deixat d’operar 59 entitats, un 35% dels locals d’aquestes característiques que s’havien detectat a la ciutat.

Tot i que des de juny i durant un any està vigent la suspensió de comunicats que impedeix l’obertura de noves associacions cannàbiques a la ciutat, els agents de la Guàrdia Urbana han detectat l’aparició de 10 nous locals, sobre els quals s’ha obert de manera immediata un expedient de cessament d’activitat.

Nova regulació en procés

Paral·lelament a aquestes actuacions, l’Ajuntament està treballant en una nova normativa que determini en quines condicions les associacions cannàbiques poden obrir i desenvolupar l’activitat a Barcelona i amb quins requisits han de desenvolupar l’activitat. Segons ha informat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, en aquest procés el govern municipal consultarà experts de l’àmbit mèdic i farmacològic perquè els assessorin i incorporar les seves recomanacions en la nova regulació.

Des de la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC) s’ha reclamat més celeritat a l’hora de posar en marxa la nova normativa, perquè consideren que actualment hi ha moltes associacions que han tancat per falta d’un barem definitiu. Àngel Benito, secretari de la Federació, ha recordat que ja fa dos anys que demanen aquesta nova normativa reguladora a la capital catalana.