(ACN) Aquest divendres és l’últim dia de la campanya per a les eleccions del 12-M i els candidats esgoten les darreres hores per demanar el vot. En els darrers actes, molts han apel·lat al vot útil i han demanat als indecisos que es mobilitzin diumenge a les urnes.

En els mítings d’aquest dijous a la nit, alguns dels candidats s’han acompanyat dels presidents dels partits. Fins a Catalunya han vingut Pedro Sánchez (PSOE), Alberto Núñez Feijóo (PP) i Santiago Abascal (Vox), i Oriol Junqueras ha acompanyat Aragonès (ERC).

Salvador Illa fa una crida a la mobilització massiva

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha defensat la “col·laboració ambiciosa” amb el Govern espanyol davant “la queixa, la confrontació i el victimisme”. Ho ha dit des d’un míting a Vilanova i la Geltrú, en què també ha participat el president de l’executiu, Pedro Sánchez. El candidat ha fet una crida a la mobilització massiva a les eleccions del 12 de maig perquè, segons ha dit, Catalunya s’hi juga molt.

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha demanat concentrar el vot en el PSC, Salvador Illa, perquè és “la millor manera de frenar la ultradreta”. Ha afirmat que es tracta de “la ultradreta espanyolista de Vox, la independentista i, pel que s’ha vist, també la del PP d’Alberto Núñez Feijóo”. Sánchez també ha aprofitat la seva intervenció per advertir que l’abstenció a les eleccions portarà bloqueig i ha demanat obrir una nova etapa amb acords entre diferents partits.

Aragonès reclama concentrar el vot en ERC per assegurar un govern independentista i d’esquerres: “Valdrà la pena”

Pere Aragonès ha aprofitat l’acte més multitudinari d’ERC en aquesta campanya per reclamar concentrar el vot en el seu partit. El cap de llista republicà ha afirmat que és l’única manera d’assegurar un govern independentista i d’esquerres. Aragonès ha assegurat que “valdrà la pena” i s’ha compromès a aconseguir un referèndum acordat amb l’Estat. P

El presidenciable també segueix reivindicant que vol tornar a ser el President de la Generalitat, tot i que les enquestes situen Esquerra en tercera posició. I, per aconseguir-ho, no descarta haver de governar amb Junts o amb el PSC. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘Cafè d’Idees’ de RTVE, on també ha posat èmfasi que ell pactarà guiant-se amb el que proposin els partits i no per les seves sigles.

Puigdemont fa una última crida als indecisos

Carles Puigdemont ha fet una darrera crida als indecisos perquè vagin a votar aquest diumenge i concentrin el vot en Junts+. “Cada vot independentista que no arribi a les urnes servirà per a tenir un govern supeditat, presidit per un encarregat del president espanyol“, ha alertat el cap de llista en una declaració institucional des de Cotlliure, a la Catalunya del Nord. En l’últim dia de campanya, Puigdemont també ha volgut posar el focus en Europa, on ha assegurat que se segueix “de prop” el que passa a Catalunya. I ha dit que “no s’entendria a Europa que a les eleccions els catalans diguessin que no, que fem un gir de 180 graus”. I ha reblat: “El vot aquest diumenge ha de servir per a dir a Europa i el món que som aquí, dempeus“.

Albiach avisa que voldrà negociar l’entrada dels comuns a la Generalitat

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha avisat aquest divendres que voldrà negociar l’entrada dels comuns al proper Govern i que reclamarà que es trenquin les relacions amb Israel. Ho ha dit durant una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) en què ha acusat l’estat israelià de cometre “un genocidi contra la població palestina” i ha reclamat un Govern a Catalunya “compromès amb els drets humans“. Albiach, que defensa una Generalitat d’esquerres, ha assegurat que volen ser al proper executiu per garantir que es compleixen els acords i que no es pacta amb la dreta: “Amb un PSC que no tanca la porta a acords amb Junts, és més necessari que siguem al Govern“.

Abascal s’enfronta amb un grup de manifestants

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha aturat el míting que feia a Reus per apropar-se físicament a un petit grup d’una desena de manifestants que protestaven contra l’acte. El seu gest no ha derivat en incidents, tot i que el cordó policial dels Mossos d’Esquadra s’ha vist compromès. Abans de baixar de l’estrada, Abascal ha qualificat els manifestants de “xusma” que “té problemes amb el sabó”, i ha “advertit” el cap del dispositiu dels Mossos que no tolera que s’interrompin els seus actes. “Li ho dic al cap de dispositiu: no tolerarem que s’impedeixi la celebració de mítings”, ha cridat abans de demanar-li que identifiqués els manifestants per poder denunciar-los per la comissió d’un delicte electoral.

“El problema de convivència és evident, ho demostra la conselleria d’Interior, que assegura sempre que hi hagi una ‘xusma’ molestant”, i “no tolerarem més la comissió de delictes”. El líder de Vox a encoratjat els assistents a fer el mateix que ell.

La CUP carrega contra ERC, Junts i PSC

La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, veu “molt clar” que ERC, Junts+ i PSC “es posaran d’acord perquè res no canviï” després de les eleccions del pròxim 12 de maig. “Som davant d’un intent de consolidar la sociovergència republicana com un model de governança“, ha avisat Estrada en una atenció a mitjans l’últim dia de la campanya electoral. Els anticapitalistes han fet una crida al vot perquè consideren “imprescindible” tenir una “forta” presència al Parlament per tal de “garantir” una institució “més independentista, més d’esquerres i més sobirana“. “Cal fer front a aquest retorn a l’autonomisme més pusil·lànime”, ha afirmat. Estrada també ha reivindicat el vot a la CUP com un “vot antifeixista”.

Carrizosa condiciona un suport a Illa a l’entrada de Cs al Govern

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, avisa el PSC que si hi ha “la mínima possibilitat” de poder liderar un Govern sense partits independentistes, el suport de Cs estaria condicionat a la seva entrada a l’executiu. Segons ha explicat Carrizosa durant la roda de premsa organitzada per l’ACN, “el compliment dels pactes només es pot garantir des del Govern” i defensa que Cs vol ser “útil” a la política catalana. Tot i això, el candidat de Cs tanca aquest divendres la campanya electoral admetent que mantenir la representació al futur Parlament seria una “heroïcitat”. Actualment Cs té sis diputats i per Carrizosa ja seria un “bon resultat” no desaparèixer.

El PP diu que és l’alternativa al nacionalisme

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha demanat el vot per “posar a l’agenda política” les “preocupacions” de la ciutadania en lloc dels “deliris identitaris de ningú”. Des del celler Cannals & Munné, a Sant Sadurní d’Anoia, el líder dels populars a Catalunya, acompanyat de nou per Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra la gestió de la sequera per part dels partits que han presidit la Generalitat des de la crisi hídrica del 2008, ha denunciat la manca de previsió “tot i les advertències”, i ha assegurat que “un govern que no pot garantir l’abastiment d’aigua per als ciutadans i sectors econòmics és un govern fallit”. “Tots els seus responsables, PSC, Junts i ERC, mereixen anar a l’oposició“, ha defensat.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?