El professor de Dret Internacional a la UB David Bondia ha pres possessió aquest dimecres com a síndic de greuges de Barcelona per als propers cinc anys. El nou síndic ha assegurat que agafa el repte “amb il·lusió” i amb el compromís de “treballar a peu de carrer pels drets humans de proximitat“. També ha assegurat que no farà política partidista i que no defugirà els temes conflictius.

No faré política partidista. Però sí que faré política de drets humans, i no política amb els drets humans. No defugiré temes que puguin ser conflictius i no faré coses per agradar a uns o als altres
David Bondia, síndic de greuges de Barcelona

L’acte, presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, ha comptat amb l’assistència d’Assumpció Vilà, que ha estat al capdavant de la Sindicatura de Greuges de Barcelona els últims 10 anys. També hi havia representants del govern municipal i dels partits que li van donar suport (ERC, BComú, PSC i Junts).

Bondia, que ha tingut en primer lloc unes paraules d’agraïment i reconeixement per a Assumpció Vilà, predecessora en el càrrec, ha assegurat que farà realitat el projecte que va presentar a la candidatura per fer una “sindicatura amb experiència treballant des del rigor i la indepèndencia” al costat del teixit associatiu. En aquest sentit, ha dit que s’atendran les queixes, però que també actuarà d’ofici, ja que es trepitjaran els districtes i els barris.

El síndic de greuges de Barcelona ha dit que la pandèmia ha canviat la definició del compromís amb els drets humans i que el motor del canvi ha de ser més drets per sortir de la crisi, defugint el discurs de la por i el relat catastrofista. L’alcaldessa ha demanat a Bondia que consolidi la institució per enfortir-la i que treballi amb independència. Colau també li ha demanat “posar al centre” els drets de la ciutadania, “de tota la ciutadania sense excepció”.

Bondia, escollit per majoria al Ple

El nomenament del síndic per als propers cinc anys va ser aprovat pel Ple el 29 de setembre. Bondia va rebre el suport d’una majoria àmplia de regidors: ERC, Barcelona en Comú, el PSC i Junts per Catalunya (33 regidors de 41). Ciutadans, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita hi van votar en contra. L’elecció del síndic es va allargar més del previst. La manca d’acord entre els partits va fer ajornar la votació, que s’havia de fer al juliol.