La tria del nou síndic de greuges de Barcelona està encallada per falta d’acord entre els partits. Tot i que el professor de Dret Internacional de la UB, David Bondia, va ser el més votat en el procés participatiu, de moment no té els suports necessaris entre els grups municipals. Alguns es decanten per l’exregidor del PSC Ramon Nicolau, que va ser el segon en suports i el primer en adhesions d’entitats. Per això, Bondia ha denunciat “maniobres polítiques” perquè no surti escollit.

La votació popular, però, no és vinculant i, en certa manera, busca incidir en el debat que tindran els partits de cara a la decisió final, prevista en el ple del 23 de juliol. La tria s’ha de fer per majoria qualificada, és a dir, hi han d’estar d’acord com a mínim 27 regidors dels 41.

resultats votació síndic

En un comunicat, David Bondia recorda que el resultat del procés participatiu va ser “aclaparadorament favorable” a la seva candidatura i rebutja que s’equiparin els suports ciutadans a les adhesions d’entitats. Per això, es reivindica per ser el nou síndic de greuges de Barcelona perquè considera que ha presentat “el projecte més sòlid i desenvolupat”. En un tuit, Bondia interpel·la els partits i es pregunta si després de ser el més votat el ple no el validarà com a síndic.

ERC alerta d’un pacte de despatxos per tombar Bondia

Ara com ara, només Barcelona en Comú i Esquerra donen suport a David Bondia (sumen 20 regidors). La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha definit Bondia com “el candidat de la ciutadania” i ha denunciat que es pugui “tombar en un despatx”. Per això, ha demanat respectar la votació popular. També ha reclamat a l’alcaldessa, Ada Colau, que convoqui els grups per trobar el consens i evitar “converses informals que qüestionen el procés participatiu”.

Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha dit que el procés participatiu no els condiciona a l’hora de triar quin candidat votaran en el plenari. “Vetllarem per la neutralitat i que sigui el millor per als barcelonins i no per a un color polític”, ha afirmat Guilarte. Barcelona pel Canvi es decanta per Nicolau, de qui se sent més a prop el PP. Junts manté la incògnita i lamenta que el debat s’hagi polititzat. El PSC tampoc no es pronuncia i demana a Colau una ronda de contactes per buscar l’acord.