El Ple de l’Ajuntament ha aprovat el nomenament de David Bondia com a síndic de greuges de Barcelona per als propers cinc anys. Bondia, professor de Dret Internacional a la UB, rellevarà en el càrrec Maria Assumpció Vilà, que ha estat dos mandats al capdavant de la Sindicatura. La votació ha rebut el suport d’una majoria àmplia de regidors: ERC, Barcelona en Comú, el PSC i Junts per Catalunya (33 regidors de 41). Ciutadans, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

David Bondia prendrà possessió del càrrec en els propers dies. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha dit que Bondia té dos elements positius: haver estat el candidat amb més suports en la votació popular i també els seus mèrits, formació i experiència. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha desitjat “sort i encerts” al nou síndic i ha reclamat revisar el procés d’elecció “equívoc” perquè “confronta legitimitats”.

Des d’ERC, Ernest Maragall ha demanat a David Bondia que incrementi la visibilitat i prestigi de la Sindicatura de Greuges i que actui “amb independència”. Neus Munté (Junts) ha desitjat encerts al nou síndic i coincidit amb Collboni en revisar el procés d’elecció. Tant Munté com també Maragall han acusat els dos socis de govern (BComú i PSC) haver endarrerit el nomenament del síndic per discrepàncies internes.

Cs, PP i BCN Canvi diuen que no és el candidat idoni

Els grups que han votat en contra del nomenament de David Bondia han estat molt crítics amb l’elecció del plenari. Luz Guilarte (Cs) ha acusat el PSC de cedir i permetre la tria del “síndic dels comuns i els independentistes”. Des del PP, Josep Bou ha criticat que Bondia “s’ha posicionat políticament de part” i n’ha qüestionat l’elecció. Eva Parera (BCN Canvi) ha afirmat que “no és el candidat adeqüat” i ha denunciat “la pinça ERC-comuns” per nomenar Bondia.

Elogis a Vilà: “Sempre serà síndica”

Durant el debat al plenari, tots els grups han agraït a Maria Assumpció Vilà la tasca feta com a síndica de greuges durant dos mandats consecutius. Vilà, que ha assistit de públic al ple, ha sentit com els partits han elogiat haver treballat amb independència i lluny del partidisme. També se li ha destacat haver aconseguit la gratuïtat del 010 i la millora de l’atenció a les persones sense llar. L’alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que “sempre serà síndica”.