El curs polític ha arrencat amb la culminació del desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya. Aquest dilluns s’han posat en funcionament 14 oficines noves. En la presentació de l’ATC, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat que a partir de l’octubre l’agència podrà recaptar impostos de “caràcter massiu” i no puntuals, com fins ara. De fet, assumirà totes les competències que té el govern català en aquest àmbit i es calcula que anualment recaptarà 2.500 milions d’euros anuals. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit que el govern català està “preparat” i ha destacat que la gestió, inspecció i recaptació d’impostos són “elements indispensables per al funcionament d’un país”. Puigdemont assegura que amb aquest desplegament “es posen les estructures necessàries perquè Catalunya estigui preparada per donar resposta a la voluntat que expressin els catalans en el referèndum de l’1 d’octubre”.

Durant la presentació, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, ha destacat que el desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya va començar fa 18 mesos. La xarxa disposa de 700 treballadors i 19 oficines pròpies repartides per tot el territori.

El Ministeri d’Hisenda amenaça amb sancions

En un comunicat emès pel Ministeri d’Hisenda, es recorda que l’Agència Tributària catalana només pot recaptar els impostos cedits a les comunitats autònomes. I adverteix els contribuents catalans que han de pagar els impostos de caràcter estatal al Ministeri d’Hisenda, en cas contrari es podrien imposar sancions. També recorden que aquestes conductes podrien ser constitutives de delicte contra la hisenda pública i que les persones jurídiques no només tenen responsabilitat tributària, sinó també penal. 

Una setmana clau per al procés català

L’aununci del desplegament arriba en una setmana clau per al procés català. Dimecres, 6 de setembre, s’espera que s’inclogui en l’ordre del dia del ple del Parlament la votació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, que tindran el suport de Junts pel Sí i la CUP. L’objectiu és donar cobertura legal a la convocatòria de l’1-O. L’anunci d’aquest dilluns ja ha tingut resposta. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar que “no pot existir un govern democràtic que pretengui anar contra la llei fonamental de la democràcia, la Constitució”. Ha assegurat que el que vol fer el govern català és una “estafa” i ha reiterat que no es pot permetre.