msc creuers

La Generalitat de Catalunya ha donat més detalls de l’impost que està ultimant per a creuers i vaixells de gran tonatge. En concret, fonts de la conselleria d’Acció Climàtica han explicat a betevé que el tribut gravarà les naus per trams, calculats en funció de les emissions dels vaixells. És a dir: com més contaminació produeixi un vaixell més diners haurà de pagar la companyia.

Les mateixes fonts han avisat que el salt d’un tram a un altre serà “notable”, amb l’objectiu de forçar les companyies navilieres a implantar plans de sostenibilitat i de reducció de les emissions. Tot i això, encara es desconeix la xifra exacta de l’impost. Sí que ha transcendit que es recaptarà a tots els vaixells grans i creuers que atraquin als ports catalans, com el port de Barcelona, el de Tarragona o el de Palamós.

No regularà el nombre de creueristes

La taxa catalana a la contaminació dels creuers serà exactament això, un tribut que gravarà les emissions de les naus. En cap cas -prossegueixen les fonts de la Generalitat- no entrarà a regular el nombre de creueristes que arriben a una ciutat o a una altra, tal com demana regular l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Precisament, l’alcaldessa rebrà més detalls sobre l’impost als creuers en el marc de la Comissió Mixta que celebren aquest dijous l’Ajuntament i la Generalitat.

Quan estarà llest l’impost?

Si tot segueix el calendari previst, a principis de juliol el govern català farà públics tots els detalls de la normativa, tot i que encara no estarà del tot llesta. Les fonts de la Generalitat han explicat a betevé que l’objectiu és aprovar el decret que reguli l’impost als creuers i vaixells grans al llarg d’aquest any 2022, sense marcar una data concreta al calendari.

Aquesta taxa l’estan treballant la conselleria d’Acció Climàtica i la d’Economia, i els diners recaptats serviran per fer polítiques de millora de la qualitat atmosfèrica.