creuer Port Barcelona
Foto: Vicente Zambrano

El govern català treballa per reduir la contaminació que generen els creuers al port de Barcelona. Segons ha avançat Nació Digital, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha respost a la carta que va enviar la setmana passada Ada Colau, explicant que el seu departament està ultimant un impost per gravar les emissions dels creuers i grans vaixells que fan escala a la ciutat. 

Segons el document al que ha tingut accés el diari, Jordà explica que “tenen la ferma voluntat que aquest nou instrument de fiscalitat ambiental permeti regular l’impacte que els grans vaixells provoquen en els ports del nostre país”. Afegeix, a més, que l’impost que permetrà regular les emissions a les zones portuàries serà presentat “en les properes setmanes” i manifesta una voluntat explícita de compartir amb l’Ajuntament de Barcelona la formulació en la qual es basarà. Està previst que l’import que es recapti amb aquesta taxa es destini a polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica.

Defensa de la zona de baixes emissions

La consellera manifesta al document la intenció de col·laborar amb l’Ajuntament, tant en aquesta matèria com en la defensa de la zona de baixes emissions. Recorda que hi ha l’acord per ampliar la ZBE a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans del 2025 i que el govern “ha estat i estarà al costat” de l’Ajuntament i de l’AMB per defensar davant dels tribunals la zona de baixes emissions de les rondes.

Ernest Maragall celebra la iniciativa de la Generalitat

A través de les xarxes socials, el cap d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, ha celebrat la iniciativa del nou impost, i ha instat a treballar plegats amb el govern de la Generalitat, aprofitant la trobada bilateral Ajuntament-Generalitat prevista per aquest dijous. Tampoc ha deixat passar l’ocasió de criticar el govern municipal, segons Maragall “paralitzat per les contradiccions internes en un àmbit tan rellevant” i recordava que des de ERC han fet diverses propostes sobre creuers i risc de massificació.