El govern de Catalunya i el de Barcelona s’han reunit aquest dilluns a la tarda en el marc de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat, encapçalada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La trobada ha arribat menys d’un mes després del primer contacte entre Colau i el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el qual van expressar màxima sintonia. A més, aquesta ha estat la primera comissió des del novembre del 2019 (abans de la pandèmia), amb Quim Torra com a president del govern català.

En acabar la reunió, l’alcaldessa, Colau, ha celebrat “la nova etapa de col·laboració, diàleg i polítiques concretes” encetada amb el govern Aragonès, i tant el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, com la consellera Vilagrà han remarcat que l’habitatge serà una de les prioritats a abordar entre les dues administracions, en especial pel que fa a la construcció d’habitatge protegit i assequible: “No hem parlat de números, però sí que tothom ha estat molt conscient que l’esforç de la Generalitat s’ha d’incrementar“, ha remarcat Collboni.

habitatge públic

Per la seva banda, Laura Vilagrà ha explicat el compromís del govern català perquè el proper pressupost de la Generalitat “faci un salt important en recursos” per a habitatge, i aprofitar el parc existent que està buit (no només construir pisos). En aquest sentit, Vilagrà ha insistit que Catalunya està treballant en un pla sectorial d’habitatge que ha d’abordar totes aquestes concrecions.

Tot plegat s’haurà de concretar més en la propera reunió de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat, que s’ha de celebrar abans que acabi el 2021.

Fil a l’agulla contra els desnonaments i la crisi postpandèmia

Relacionat amb l’habitatge, hi ha el primer acord al qual ha arribat la Comissió Mixta: crear un protocol de prevenció de desnonaments a Barcelona, que reforçarà la prevenció i la mediació abans que s’executi el llançament. En paral·lel, el protocol també preveu donar respostes coordinades, alternatives d’habitatge i reallotjaments dignes a les persones afectades.

La lluita contra la crisi generada per la pandèmia del coronavirus també centrarà l’acció conjunta entre l’Ajuntament i la Generalitat. D’una banda, amb la coordinació dels projectes que beguin dels fons Next Generation de la UE a Barcelona. I de l’altra, amb un pla d’acció 2021-2022 per fomentar l’ocupació a Barcelona.

comissio mixta ajuntament generalitat

Nou protocol antiviolència de gènere

De la reunió de la Comissió Mixta encara n’han sortit més acords. El primer, la creació d’un protocol contra la violència de gènere que ha d’establir el marc de cooperació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per prevenir aquests delictes.

Com a últim punt de la trobada, l’Ajuntament i la Generalitat també s’han compromès a actualitzar el règim especial de Barcelona, reconegut a la Carta Municipal de la ciutat. L’objectiu d’aquesta acció és millorar la col·laboració entre les dues administracions a l’hora d’impulsar iniciatives conjuntes. Per fer-ho, es constituirà una subcomissió tècnica de seguiment de la Comissió Mixta.