Abans de les set de la tarda, hora de convocatòria de la concentració per part de l’ANC i Òmnium, la plaça ja estava plena de gom a gom per demanar la “llibertat dels presos polítics”. Quan han tocat les set de la tarda, la plaça ha emmudit i els concentrats han començat a cantar ‘Els segadors’ seguit d’un fort aplaudiment i crits de llibertat.

Els carrers adjacents han quedat plens de gent intentant accedir a la plaça, com per exemple el carrer de Jaume I. Els càntics s’han pogut sentir des d’allà, un dels més repetits ha estat: “Llibertat”.

La manifestació s’ha allargat més d’una hora. Els concentrats a la plaça de Sant Jaume han exigit la restitució del govern de Carles Puigdemont, destituït per Mariano Rajoy després de l’aplicació del 155. Durant la concentració s’han pogut sentir crits a favor que la república catalana es converteixi en una realitat, així com càntics i crits amb l’actuació que està portant a terme la Unió Europea durant tot el procés o a favor d’una vaga general.

Les concentracions s’han repetit davant de la majoria d’ajuntaments del país, com per exemple Sabadell, Vic, Lleida o Girona. També s’han pogut veure manifestacions fora de Catalunya, com a Palma o a Brussel·les.