El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, defensa la separació de poders per diferenciar les accions de l’executiu a Catalunya de les decisions judicials que han portat a la presó els consellers del govern català. Sense dir noms propis, Méndez de Vigo ha reconegut que “mentre no existeixi una condemna ferma, tothom que ho vulgui té els seus drets civils intactes per presentar-se a les eleccions”.

En aquesta roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu espanyol ha afegit que l’executiu de Rajoy només pretén restablir l’ordre constitucional i que per aquest motiu han convocat eleccions, uns comicis que pretenen retornar -diuen- la seguretat a una Catalunya que, segons ha dit Méndez de Vigo, ha patit un pas enrere pel que fa a l’economia des dels fets de l’1 d’octubre. El Govern espanyol assegura que l’atur ha millorat a tot el país però molt menys a Catalunya, on -assegura- el turisme ha baixat de manera més que notable.

Menys reserves hoteleres que després dels atemptats

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha parlat també de les conseqüències pel turisme a casa notra després de l’1-O. Millo ha assegurat que l’actual situació política ha afectat més a les reserves hoteleres que els atemptats del 17 d’agost. El representant de l’estat espanyol ho ha justificat amb una enquesta del ministeri d’Energia i Turisme feta entre hotelers de Barcelona. Les dades que Millo ha comparat per elaborar aquesta teoria corresponen a sis setmanes després dels atemptats i a quatre setmanes més tard de l’1-O. Malgrat tot, l’informe també apunta que el 42,4% dels empresaris del sector afirmen que no els afecta el conflicte.