Les dues cares destacades del nou govern de Rajoy són María Dolores de Cospedal com a ministra de Defensa i Soraya Sáenz de Santamaría, que manté la vicepresidència i continua sent la portaveu de l'executiu. El president del Govern espanyol ha buscat un equilibri perquè les dues tinguin quotes de poder similars. Rajoy ha detallat aquesta tarda el nou govern al rei. Un exectiu que es manté amb els 13 ministeris que hi havia fins ara, la xifra més baixa en l'etapa democràtica. Com a ministres repeteixen: Soraya Sáenz de Santamaría, que manté la mateixa cartera, igual que Rafael Catalá, que es queda com a titular de Justícia, Cristóbal Montoro amb Hisenda, Luis de Guindos amb Economia i incorpora Indústria, també es manté Fátima Báñez com a responsable d'Ocupació, Iñigo Méndez de Vigo amb Educació, Cultura i Esports i Isabel García Tejerina amb Agriculura i Medi Ambient. En queden fora el polèmic Jorge Fernández Díaz, d'Interior; José Manuel García Margalló, titular de la cartera d'Exteriors; i Pedro Morenés, que deixa Defensa. També Ana Pastor, però en aquest cas va dimitir al juliol per ocupar la presidència del Congrés dels Diputats. Les cares noves són: María Dolores de Cospedal que assumeix Defensa, Alfonso Dastis es queda amb Exteriors, Juan Ignacio Zoido (exalcalde de Sevilla) es converteix en el nou ministre de l'Interior, Iñigo de la Serna (alcalde actual de Santander) serà el titular de Foment, apareix també Álvaro Nadal com a ministre d'Energia i Turisme i Dolors Montserrat, que es queda amb Sanitat i esdevé la quota catalana d'aquest nou govern.

El nom de María Dolores de Cospedal era un dels que figurava en les travesses per al nou executiu de Mariano Rajoy. La secretària general del Partit Popular agafarà la cartera de Defensa. També entra al govern la catalana Dolors Montserrat, al capdavant del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Les altres noves cares són Alfonso Dastis, que substituirà Margallo a Afers Exteriors, Juan Ignacio Zoido a Interior, Íñigo de la Serna a Foment i Álvaro Nadal a Energia.

Soraya Sáenz de Santamaría mantindrà la cartera de la vicepresidència del Govern espanyol i la del Ministeri de la Presidència. En canvi, deixarà de ser la portaveu de l’executiu, una competència que assumirà el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo.

Luis de Guindos continuarà al capdavant d’Economia però incorporarà també l’àrea d’Indústria i Competitivitat. Cristóbal Montoro s’ocuparà, una legislatura més, d’Hisenda. També repetiran càrrec el ministre de Justícia, Rafael Catalá, la ministra de Treball, Fátima Báñez, i la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina.

Els nous ministres juraran el càrrec aquest divendres a primera hora al palau de La Zarzuela i, posteriorment, faran la primera reunió del Consell de Ministres.