mur Model

Consens polític per accelerar la transformació de l’antiga presó Model mentre no n’arribi la reforma definitiva. La Comissió d’Urbanisme ha aprovat per unanimitat una proposta d’ERC que demana enderrocar els murs dels carrers de Provença i del Rosselló per crear dues places. El text també reclama un programa d’usos provisionals per “obrir la Model al barri i la ciutat” i presentar els projectes executius dels equipaments previstos abans d’acabar el mandat.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, hi ha donat suport tot i que no ha concretat quan s’enderrocaran els murs. L’oposició li ha recriminat falta d’implicació en la transformació de la Model, cinc anys després que la presó tanqués, però Sanz ha assegurat que s’estan complint els calendaris. En aquest sentit, ha anunciat que s’està ultimant una modificació del Pla General Metropolità a la zona necessària per impulsar els projectes i la reforma del recinte.

Crítiques de l’oposició

Eva Baró (ERC) ha acusat el govern municipal de “desinterès” per tenir “milers de metres quadrats buits i desaprofitats”. La resta de grups també han carregat contra el govern per presentar recreacions virtuals de com quedarà l’espai però no avançar més. Janet Sanz ha recordat que la Model ja té ara dues escoles i que s’han fet “esforços” perquè entitats del barri hi facin activitats. Tot i això, s’ha compromès a generar “més usos provisionals”.

Habitatge i equipaments a les galeries

L’octubre del 2020, es va presentar la proposta Model, batega!, de l’equip Forgas Arquitectes SLP i Planas Esquius Segatti SCP, guanyadora del concurs per decidir el futur de l’antiga presó. El projecte integra habitatge i equipaments a les sis galeries, envoltades d’un gran parc. També se’n manté el panòptic, així com l’edifici dels tallers i el d’administració.

projecte Model
Recreació virtual d’una de les galeries, amb equipaments a la planta baixa i habitatge als pisos superiors

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme ha detallat que la proposta guanyadora va incorporar més conservació del patrimoni i més verd i que això va obligar a fer una modificació del Pla General Metropolità. “Mai vam dir que els equipaments estarien en aquest mandat perquè era absolutament impossible”, ha afirmat Janet Sanz, que ha afegit que quan es tinguin fets els projectes “qualsevol govern ho prioritzarà perquè és un demanda molt esperada”.