La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que “estudiarem absolutament en detall” la proposta que han fet entitats ecologistes per implantar un peatge urbà a la ciutat de 4 € al dia per a cotxes, motos, furgonetes i camions. Ara bé, tot i oferir-se a “treballar al costat” de les entitats proposants, Sanz ha admès que en paral·lel cal un gran acord institucional per canviar la llei i fer possible els peatges urbans.

Estudiarem la proposta i, evidentment, continuarem treballant amb la resta d’administracions per seguir avançant
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

En aquest sentit, Sanz ha destacat la sintonia que han mostrat l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i altres municipis a l’hora de defensar la mesura més important instaurada per reduir la contaminació: la zona de baixes emissions (ZBE Barcelona). “La ZBE s’ha demostrat útil i necessària, però necessitem més actuacions”, ha reblat la tinenta d’alcalde dels comuns.

Abans de buscar l’acord amb altres administracions per al peatge, però, el cert és que primer haurà de buscar l’acord amb els seus socis socialistes de govern. Tot i que el PSC encara no s’ha pronunciat sobre la proposta del peatge a 4 €, el cert és que la formació sempre ha marcat distàncies amb els comuns sobre la idoneïtat d’implantar el pagament per circular dins de Barcelona. El novembre del 2021, la regidora de Mobilitat, Laia Bonet (PSC), deia al ‘bàsics’ de betevé que el peatge urbà “no està sobre la taula”.