L’Ajuntament ha començat aquesta setmana els treballs de millora als jardins de la rambla de Sants. La intervenció servirà per reparar els espais enjardinats del passeig que estan molt malmesos i per traslladar la zona d’estada situada sota de la pèrgola a un emplaçament més allunyat dels habitatges per tal d’afavorir el descans dels veïns a la nit.

Unes millores en dues fases que duraran mig any

Les obres es faran en dues fases. En una primera etapa s’actuarà en tots els parterres distribuïts al llarg d’una rambla sobre les vies del tren i del metro, que fa 760 metres de llarg i uns 30 d’ample, des de la placeta de Ramon Torres Casanova fins a la riera Blanca.

S’hi replantaran espècies arbustives més resistents que les actuals, vivaces, arbustos entapissants i gramínies que ompliran aquests talussos de color al llarg de l’any. Els parterres s’elevaran entre 20 i 30 centímetres sobre els actuals per evitar la sortida de terres cap al paviment i per evitar que els trepitgin les persones o els gossos. Aquests parterres quedaran doblement protegits per una filera d’arbustos i per una tanca metàl·lica de 60 centímetres d’alt. També es canviarà el sistema de reg per aspersors. Aquestes actuacions costaran 670.000 euros i s’allargaran uns sis mesos.

La segona fase de la intervenció tindrà lloc el primer trimestre del 2023 i consistirà a convertir en zona verda l’espai d’estada sota la pèrgola situada a l’encreuament amb la rambla Badal. La zona es connectarà amb les escales que pugen i baixen de la rambla de Badal, que esdevindrà accessible en línia recta. El pressupost específic d’aquest altre projecte supera els 200.000 euros.

Acord per mantenir dos parterres sense tancat

Tot i que el districte de Sants-Montjuïc va anunciar inicialment que es tancarien tots els parterres de la rambla per preservar-ne el verd, finalment l’Ajuntament ha tingut en compte la petició feta per una nova plataforma veïnal formada per tenidors de gossos. Aquests ciutadans han expressat al consistori la necessitat que tenen els animals de gaudir d’espais naturals on jugar i córrer i han presentat una llista de propostes a tenir en compte en la reforma.

Finalment, l’Ajuntament mantindrà dos dels parterres de la rambla sense tanca i vegetació per tal que els puguin utilitzar els gossos. A més, es deixa oberta la porta a estudiar en un futur la possibilitat d’encabir un espai propi per als animals a la zona de la rambla.

La reposició de les baranes, una prioritat

En paral·lel al projecte de millora general dels jardins, el districte de Sants-Montjuïc està treballant per reemplaçar els passamans sostrets de les baranes laterals del passeig des de fa mig any. Recentment, el regidor de Sant Andreu, Marc Serra, ja va explicar que s’havia tractat d’un robatori massiu i que hi havia problemes per trobar al marcat el mateix model de barana per reemplaçar-les.