Inspectors de l’Ajuntament de Barcelona han iniciat els tràmits per sancionar 497 comerços de la ciutat que no es desfan correctament dels residus. En la majoria dels casos, desbordaven els contenidors destinats a la brossa del veïnat o deixaven caixes i altres restes fora. Les multes per aquest motiu arriben als 300 euros, però poden ser més elevades si hi ha reincidència.

Més de 40.000 visites a comerços

Les sancions arriben després d’haver visitat 26.000 comerços de la ciutat, dels districtes de Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample, Sant Andreu i Sant Martí. Els tècnics fins i tot han revisat algunes d’aquestes botigues en dues ocasions i, per tant, se’n comptabilitzen més de 40.000, d’inspeccions. Només entre un 1 % i un 2 % dels comerços, però, han acabat sancionats.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, afirma que “tot i ser una minoria”, aquestes males pràctiques tenen “un gran impacte en l’espai públic”. Per això demana “corresponsabilitat” a tots els comerços i restaurants. “El que no val és deixar les bosses fora a última hora de la nit”, ha dit. Badia afegeix que “si són necessaris més contenidors, l’Ajuntament ja els posarà”.

Com funciona el procediment?

El protocol que se segueix des del consistori és el següent: quan el vehicle de la neteja detecta una bossa d’escombraries a la via pública, ho comunica a Neteja i Residus.

A banda, els inspectors també tenen rutes establertes. Visiten el comerç i examinen de quina manera separen els residus dins de la botiga o restaurant.

La segona fase, al gener

Durant tot l’estiu, els tècnics del consistori han fet més de 40.000 visites informatives en comerços de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant i Sant Martí, els districtes on es va desplegar la primera fase de la nova contracta de neteja. Al gener, un cop passada la campanya de Nadal, s’iniciarà la segona fase en altres punts de la ciutat.