(ACN / Redacció) Ja està en marxa la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol. Els candidats han donat el tret de sortida amb actes arreu del territori espanyol i amb la tradicional enganxada de cartells. Una cursa que les formacions de dreta PP i Vox volen convertir en un plebiscit sobre el “sanchisme”, mentre que PSOE i Sumar pretenen centrar en la derogació de drets que al seu entendre suposaria un govern de PP i Vox. A Catalunya, la renúncia de Sumar a un referèndum d’autodeterminació ha marcat l’inici de la cursa electoral.

Sánchez acusa el PP d’intercanviar “vots per drets”

El PSOE ha obert la campanya a Madrid amb un míting en què Pedro Sánchez ha reivindicat la seva aposta per la “convivència” a Catalunya. El president del govern espanyol ha carregat durament contra el PP pels seus pactes amb Vox. Els populars, ha dit, han intercanviat “drets per vots”, i “el deure del PSOE és alertar la involució que representen aquests acords”. “Ho faré des del primer dia fins a l’últim de la campanya electoral, perquè és el meu deure”, ha sentenciat.

Feijóo diu que vol ser “el president de tots els espanyols i també de tots els catalans”

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha donat el tret de sortida a la campanya a Castelldefels des d’on ha reivindicat que vol ser “el president de tots els espanyols i també de tots els catalans”. Acompanyat del cap de llista per Barcelona, Nacho Martín Blanco, Feijóo ha dit que “no es conforma amb què el PP sigui una força testimonial” a Catalunya. Ha assegurat que el model que vol replicar és el de Castelldefels o a Badalona. “És possible tenir un govern alternatiu al de la Generalitat”, ha afirmat.

Díaz demana “votar en massa” contra la “coalició de l’odi”

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha arrancat la campanya des de la Corunya i ha demanat “votar en massa” contra la “coalició de l’odi” per garantir un “govern progressista” a l’Estat. Díaz ha advertit que Feijóo, ha demostrat que vol “incorporar els ultres” al govern i ha avisat que el líder popular té un programa ocult. Davant la cancel·lació d’espectacles en municipis governats pel PP i Vox, la líder de Sumar ha enviat a la resta de candidats una carta perquè signin un “pacte d’estat contra la censura i la llibertat artística”.

Abascal: “Què pretén Vox? El que s’ha fet a València, Balears i Extremadura”

De la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha llançat un missatge directe al PP i instant Feijoó a sumar escons al Congrés per aconseguir “l’alternativa”. Això sí, a canvi d’entrar a govern. El líder del partit d’extrema dreta ha recordat els pactes que han tancat amb els populars després del 28-M i ha estat clar. “Què pretén Vox? El que s’ha fet a València, a Balears i a Extremadura”, ha afirmat Abascal.

ERC creu que una victòria del PSOE seria una “humiliació i que “Sumar és restar”

Els republicans han afirmat que una victòria del PSOE a les eleccions espanyoles seria una “humiliació nacional”. En el primer acte de la campanya a Sants, el cap de llista, Gabriel Rufián, ha apuntat que la clau del 23-J és “donar força” a ERC i Bildu per obligar el PSOE a pactar amb les esquerres i no amb el PP.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha remarcat que la formació de Yolanda Díaz es presenta com “l’esquerra més moderna”, però alhora “no vol sentir a parlar” del referèndum.

Junts vol ser determinant a Madrid: “Nosaltres no farem de ‘palanganeros’ de cap govern espanyol”

Junts per Catalunya planteja els comicis com un plebiscit sobre l’estratègia a Madrid. La candidata Míriam Nogueras ha interpel·lat els independentistes desanimats perquè els donin el vot. S’ha compromès a “no fer de ‘palanganeros’ de cap govern espanyol” i ha assegurat que són “els únics en condicions de garantir que no es regalarà cap vot”.

El PDeCAT reivindica el llegat de CiU: “És millor la puta i la Ramoneta que el procés”

El candidat del PDeCAT, Roger Montañola, ha reivindicant CiU i la política de “la puta i la Ramoneta”. “És bastant millor”, ha dit en contraposició al procés que ha descrit com la “política del no-res”. Montañola ha carregat contra l’independentisme, insistint que és “tot fum” i que “el procés s’ha acabat”. “Catalunya avui és pitjor del que era fa uns anys”, ha manifestat mentre lamentava “l”esquerranització” del país.

La CUP lamenta que Sumar “enterri definitivament” l’autodeterminació

La CUP ha engegat la campanya carregant contra les “males polítiques del PSC” que “són un perill pel clima, per la llengua i pels drets socials”. Alhora el cap de llista a Barcelona, Albert Botran, ha lamentat que Sumar hagi “enterrat definitivament l’autodeterminació”, després “d’esborrar el referèndum”, una de les banderes que, diu, van fer que els comuns guanyessin dues eleccions al Congrés a Catalunya.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?