L’alcalde, Jaume Collboni, ha dut a la reunió amb el rei Felip VI dos regals molt relacionats amb la ciutat: un llibre de fotos de la ciutat i un exemplar de l’edició especial del còmic que Francisco Ibáñez, desaparegut fa dos mesos, va dedicar als Jocs Olímpic de Barcelona 92, amb Mortadel·lo i Filemó com a protagonistes.

A banda de la historieta detectivesca i l’humor, Ibáñez situa els dos personatges en diversos emplaçaments de Barcelona. S’hi identifiquen clarament l’MNAC i la Font Màgica de Montjuïc, la plaça de Catalunya, el monument de Colom i el de la Dona i l’Ocell —de Miró—, així com l’Estadi Olímpic, La Pedrera i la Sagrada Família, entre d’altres.

Dos mesos recordant Ibáñez i els seus personatges

L’elecció d’aquest còmic d’Ibáñez com a regal al rei arriba en un moment en què el record del dibuixant encara es manté molt viu. Des que va morir, el 15 de juliol, han anat sorgint iniciatives en homenatge a Francisco Ibáñez, com ara l’aparició al Clot d’un mural en què Mortadel·lo i Filemó ploren la mort del seu creador. O la proposta de col·locar un semàfor a la ciutat amb les figures d’aquests personatges.