L’icònic dibuixant Francisco Ibáñez ha mort aquest dissabte als 87 anys Barcelona, segons ha informat l’editorial Penguin Random House Grupo Editorial a través de les xarxes socials. Reconegut mundialment com una de les figures més importants del còmic espanyol, va crear personatges inoblidables com ‘Mortadel·lo i Filemó’, ’13 Rue del Percebe’, ‘Rompetechos’ i ‘El botones Sacarino’. Al llarg dels 70 anys de carrera va crear més de 50.000 pàgines d’històries il·lustrades.

Talent precoç i prolífic

Ja des de ben petit va mostrar interès en el món de la il·lustració: va dibuixar un ratolí en un tros de paper de diari, que el seu pare va portar a la cartera durant la resta de la seva vida. La primera publicació d’un dibuix seu va arribar quan només tenia 11 anys, a la revista ‘Chicos’. El 1957 va començar a col·laborar amb l’Editorial Bruguera.

La figura més influent del còmic espanyol

El gener del 1958 es va publicar la primera sèrie de ‘Mortadel·lo i Filemó’ a la revista ‘Pulgarcito’, els seus personatges més icònics. Llavors va crear també ‘La familia Trapisonda’, que podríem resumir com les desventures d’una família de classe mitjana tirant cap a baixa. L’any 1961 va arribar una de les seves obres més originals: ’13 Rue del Percebe’, amb la inoblidable imatge del dia a dia d’una comunitat de veïns.

Collboni destaca la seva empremta inesborrable

Les xarxes socials s’han omplert de mostres de condol per la mort del dibuixant. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el seu humor i intel·ligència i ha assegurat que ha deixat una “empremta inesborrable” a la memòria col·lectiva. Al 2022, l’Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. El guardó vol reconèixer la “incansable i intensa trajectòria creativa” de l’artista, tot convertint-se en “un referent del món de l’humor i del còmic” al país.