“Barcelona es mereix tenir un pressupost nou”, ha sentenciat Jaume Collboni, que ha dit que l’Ajuntament té una situació financera sanejada i “molts reptes que necessiten un pressupost”. El segon tinent d’alcalde ha explicat que el govern farà un plantejament de diàleg amb els grups d’esquerres, “i ERC en particular”, i que la intenció inicial és poder aprovar el pressupost per la via ordinària. “I si no, hi ha un pla b que és la qüestió de confiança”, ha admès Collboni, que ha afegit que espera no haver-hi de recórrer però que “és una previsió legal que preveuen”.

El govern municipal no va poder aprovar els comptes per a 2016 i en l’actualitat encara treballa amb el pressupost de 2015 prorrogat i sobre el qual ha aplicat dues modificacions de crèdit importants. “No podem tornar a fer una pròrroga del pressupost de 2015”, ha dit Collboni, que ha afegit que aquesta situació impediria al consistori fer despesa social.

Si s’acaba optant per vincular els comptes a una qüestió de confiança, no seria la primera vegada que passa a l’Ajuntament. A finals de 2013, el govern de Xavier Trias va optar per aquesta via per aprovar en minoria els comptes de 2014. El mecanisme permet aprovar el pressupost encara que sigui en minoria si 30 dies després de la votació de la qüestió de confiança al plenari l’oposició no és capaç d’aliar-se en una majoria alternativa.