L’objectiu principal del programa és crear una “zona zero d’impostos” per ajudar els aturats que tenen menys de 30 anys i més de 40 i volen engegar un negoci o ho han fet durant el 2015. D’aquesta manera, diuen des del consistori, es fomenta la reducció de l’atur i s’incrementa l’ocupació. Les ajudes seran d’un màxim de 3.600 euros o de 4.000 euros per als joves i els majors de 40 anys; l’Ajuntament en preveu atorgar-ne prop de 600.

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha explicat que la mesura pretén enfortir les petites empreses, “les que aguanten l’economia de la ciutat”. Collboni també ha defensat que es protegeixi aquest sector perquè “els autònoms d’avui són les empreses de demà”.

Amb l’ajuda, els autònoms s’estalviaran pagar la quota de Seguretat Social durant el primer any, la llicència d’activitat, així com rebuts com la taxa de guals, d’ocupació de terrasses o de llicències d’obres. També podran destinar els diners a pagar el lloguer del local, així com als costos de gestoria o assessorament.

Les principals dificultats dels autònoms

El secretari institucional d’Autònoms PIMEC, Enric Calvo, ha assenyalat que la morositat és un dels problemes més grans als quals s’enfronten els treballadors autònoms, sobretot en els sectors en què “la cadena de subcontractacions és molt gran”. L’altre punt negre són les baixes mèdiques, sobre les quals Calvo ha ironitzat dient que “l’autònom no es posa mai malalt” perquè els primers dies de baixa els ha d’assumir ell personalment. Les altres consultes que reben són sobre les dificultats de finançament i dubtes sobre l’entramat administratiu, difícil d’entendre i complex per als qui s’hi relacionen per primera vegada.