La capital francesa és la ciutat convidada a les Festes de la Mercè d’enguany. És per això que l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha visitat la ciutat i ha signat un acord de col·laboració amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’acte ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament, en què ambdues han ressaltat el paper de les ciutats en la política global, en un món “cada cop més urbà”. La trobada ha servit per reforçar “la relació d’amistat i cooperació” entre les dues ciutats.

L’acord preveu desenvolupar projectes comuns i compartir experiències sobre turisme, habitatge, inclusió social, cultura, esports, innovació, gestió pública de l’aigua i memòria històrica. De fet, ambdues alcaldesses han ressaltat les ambicions que les uneixen, així com les polítiques que comparteixen, per exemple, en matèria mediambiental o social.

Han emfatitzat la necessitat de col·laborar entre municipis per trobar solucions als problemes globals als quals s’enfronta l’Europa actual, entre ells, el drama dels refugiats. En aquest sentit, Hidalgo ha elogiat la feina que s’està fent des de l’Ajuntament de Barcelona i en la qual s’inspiren. Ha anunciat que a l’octubre s’obrirà, al nord de París, un campament per a refugiats que compleixi amb les condicions sanitàries adequades. Amb aquest acord es comprometen, també, a treballar conjuntament per millorar la democràcia participativa.

A més, Hidalgo ha firmat el llibre d’honor de Barcelona i, posteriorment, ha visitat diversos espais de la festa on es concentraran les activitats relacionades amb la cultura parisenca. El Parc de la Ciutadella és, fins diumenge, el punt neuràlgic de la programació de París, amb espectacles d’arts de carrer dirigits a tots els públics.

Gràcies a la col·laboració d’agents culturals parisencs, la Mercè d’aquest any disposa d’una àmplia oferta de propostes culturals que han nascut als carrers i espais de la capital francesa. Un exemple en són les lectures que organitza la llibreria Jaimes, especialitzada en literatura francesa, els dies 23, 24 i 25 de setembre. Nens i adults podran gaudir de diversos contes als jardins del Parlament.