En el seu discurs de proclamació, Iceta ha reclamat que vol ser el president que resolgui el problema entre Catalunya i Espanya: “Vull posar fi a la divisió entre catalans i a la fractura amb Espanya”. Per això ha allargat els braços a tots aquells que volen reconstruir el catalanisme de tota la vida. Tot assegurant que necessita la implicació de tothom per bastir àmplies majories per a l’acord i el canvi. Iceta s’ha mostrat convençut que el referèndum del pròxim 1 d’octubre serà un fracàs. Per això, ha demanat al govern de la Generalitat que “prou enganys” per tal de canviar la majoria del laberint per una majoria de les solucions. També ha afirmat que Puigdemont “s’ha perdut en un laberint que no vol ni sap com sortir-ne”. 

Durant l’acte de proclamació d’Iceta, Jaume Collboni ha donat la benvinguda a una nova etapa per al socialisme català i espanyol. En clau més catalana, Collboni ha assegurat que amb els últims canvis fets per Puigdemont, s’ha passat de “tenir un govern independentista a un govern d’aiatol·làs” que està format per gent “que han de tenir fe i capacitat d’immolar-se”. Per això ha demanat que Carles Puigdemont faci una pas al costat perquè els socialistes no volen “immolar ningú ni el país”.

Pedro Sánchez s’ha desplaçat fins a Barcelona per donar suport a Miquel Iceta, i ha assegurat que Catalunya pot comptar amb ell i el nou PSOE per fer front als reptes de futur. El líder socialista ha aprofitat el discurs per defensar un nou encaix entre Catalunya i Espanya tot assegurant que “el centralisme és passat i el federalisme és el fet futur”. Per això, ha reivindicat el diàleg. “No volem per a Catalunya una votació que divideixi, sinó un programa que uneixi”, ha sentenciat Sánchez. 

El secretari general del PSOE ha assegurat que hi ha qui creu que fins a l’1 d’octubre és millor quedar-se aturats i no fer res. Però, al seu entendre, després de  l’1-O no passarà res si abans no s’obre el camí del diàleg.  “Comencem a abonar-ho ja. L’1-O és avui, és demà passat i tots els dies necessaris per forjar el diàleg i el consens per evitar la crisi a Catalunya”, ha assenyalat. D’aquesta manera Sánchez ha posicionat els  socialistes, ha dit, com l’alternativa entre la paràlisi dels populars i la ruptura dels independentistes.