Jaume Collboni ha qualificat de “bona notícia” que Miquel Iceta hagi presentat candidatura per liderar el PSC per ser una persona “amb una solidesa i solvència contrastada”. Ara bé, ha evitat donar-li suport explícit i ha demanat a qui sigui el futur primer secretari “refer la unitat del partit i respectar la pluralitat interna”. El líder dels socialistes de Barcelona, però, ha descartat variar el discurs del PSC en el debat sobiranista i s’ha mantingut ferm en la defensa d’una reforma de la Constitució i una consulta “legal i acordada”. Segurament no ho hem explicat prou bé, però aquesta posició és la majoritària i la que al final donarà una solució per als catalans i catalanes”, ha afirmat.

Pel que fa a la consulta, Collboni ha reiterat que cal fer-la dins la legalitat, i ha deixat entreveure que no és suficient si s’empara només en la futura Llei de consultes catalana. “No hi ha diverses legalitats, vivim en un estat de dret regulat amb una constitució”, ha dit el dirigent socialista, que aposta per una reforma de la Carta Magna “al servei de la convivència”. Collboni s’ha mostrat disposat a acceptar que els ajuntaments puguin cedir el padró per fer la consulta del 9-N, amb el matís de “si és legal”. El líder del PSC de Barcelona ha remarcat que la consulta no topa amb un problema jurídic sinó polític.

Visita diària a l’Ajuntament, sense tenir-hi despatx

En la mateixa entrevista, Jaume Collboni ha negat que li resulti un impediment ser la nova veu del PSC a Barcelona, alcaldable per a 2015 i, alhora, no ser regidor al consistori. “No tinc despatx a l’Ajuntament, però hi vaig cada dia”, ha assegurat. Collboni ha explicat que visita diàriament el consistori per mantenir reunions amb col·laboradors i el grup municipal i que no hi té despatx perquè no és cap càrrec públic. El president de la federació barcelonina dels socialistes creu que “al PSC li queda molt” malgrat la pèrdua de vots en l’últim cicle electoral i la irrupció de noves forces d’esquerres. “La gent ens recorda en positiu”, ha destacat.

Crítiques a Trias per Can Vies i l’ampliació d’horaris comercials

Collboni no ha definit encara si el PSC demanarà responsabilitats o dimissions a l’equip de govern per la gestió del conflicte de Can Vies. El líder socialista ha criticat, però, les decisions de l’alcalde per resoldre la situació. “No sabem què pensa, tenim la sensació que està a expenses de les pressions que rebi d’algun grup”, ha dit. Collboni ha acusat el PP de fer “un ús partidista” per voler portar la reprovació de l’alcalde al proper plenari. Sobre l’ampliació d’horaris comercials, ha reiterat l’aposta del PSC per permetre obrir només els festius els eixos turístics. Collboni ha dit que ha mantingut contactes “amb molts sectors” per copsar-ne l’opinió. “Hem fet allò que el govern no va fer: parlar amb tothom”, ha dit Collboni, que ha posat sobre la taula un cop més la necessitat d’aturar l’ampliació de grans superfícies a la ciutat.