cop-28-WMO-Fouad Abdeladim
Foto: WMO/Fouad Abdeladim

Dijous 30 de novembre comença la COP28, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic del 2023 (o la Conferència de les Parts de la CMNUCC). S’allargarà fins al 12 de desembre a l’Expo City de Dubai.

Segons l’ONU, la conferència d’enguany és una oportunitat crucial per prendre el rumb correcte i accelerar l’acció per afrontar la crisi climàtica, tenint en compte els rècords de les temperatures a escala mundial i els fenòmens extrems que afecten la població planetària.

A la cimera es farà balanç del progrés establert per l’acord de París del 2015 i traçarà el pla d’acció per reduir les emissions de forma dràstica.

Segons exposa l’ONU, la ciència és clara: “Per mantenir un clima suportable cal reduir, l’abans possible, la producció de carbó, petroli i gas i triplicar la capacitat de l’energia renovable (eòlica, solar, hidràulica i geotèrmica) per a l’any 2030″.

Afegeix que, alhora, es requereix un augment substancial del finançament per a l’adaptació i inversió en resiliència climàtica.

La COP28 reuneix líders de governs, negocis, ONG i societat civil per assolir solucions concretes a una problemàtica decisiva actual. Actualment és ratificada per 198 països.

Per què és important la COP28?

Segons l’ONU, des de l’adopció de l’acord climàtic de París (COP21) del 2015, les conferències posteriors han girat en torn l’aplicació del seu objectiu clau: aturar l’augment de la temperatura mitjana mundial per sota els 2 ºC a final de segle, i prosseguir els esforços per limitar l’augment a 1,5 ºC per damunt dels nivells preindustrials.

El COP27 va encaminar-nos cap a la implementació i ara s’espera que la COP28 sigui un punt d’inflexió, on els països no només acordin quines accions més fermes es prendran, sinó que mostrin com les duran a terme. Mesurar el progrés de com s’estan aconseguint els objectius de París i identificar què més queda per fer, tot guiant els països cap a plans més ambiciosos i accelerats.

Algunes dades que convé tenir ben presents…

  • El gel marí antàrtic està en el seu punt més baix. Aquest setembre va situar-se 1,5 milions de quilòmetres quadrats per sota la mitjana per a l’època de l’any.
  • La Terra ja s’ha escalfat 1,1 ºC per damunt dels nivells preindustrials. Cada increment augmenta la intensitat i la freqüència dels fenòmens meteorològics extrems com les onades de calor, les inundacions, les tempestes i els canvis climàtics irreversibles.
  • El 2023 va camí de ser l’any més calorós mai registrat. Els darrers vuit anys han estat els més calorosos registrats mundialment, impulsats per l’increment de la concentració dels gasos d’efecte hivernacle i la calor acumulada.
  • Anonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides, ha alertat que “si res no canvia ens encaminen cap a un augment de la temperatura de 3 ºC”. També va afegir que “la humanitat ha obert les portes a l’infern. La calor espantosa està tenint ja efectes espantosos”.
  • Gairebé la meitat de la població mundial viu a racons molt vulnerables al canvi climàtic.

Què són les COP?

La Conferència de les Parts (COP) són cimeres anuals organitzades per les Nacions Unides (ONU) que reuneixen gairebé 200 estats, organitzacions regionals i actors no estatals. La importància d’aquestes trobades d’alt nivell internacional es basa en el potencial que tenen per establir negociacions i definir mesures per contenir la crisi climàtica a escala planetària.

La conferència es duu a terme anualment des del 1992, any en què es va dur a terme el primer acord climàtic de l’ONU: la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro. Aquesta conferència continuava la tasca iniciada per la primera conferència internacional sobre medi ambient celebrada el 1972 a Estocolm. A la Cimera de Rio es va adoptar la “declaració de Rio sobre el medi ambient i el desenvolupament”, un text de 27 principis sobre el desenvolupament sostenible.

També constitueixen una contribució fonamental en les negociacions internacionals dirigides per fer front al canvi climàtic en el marc de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), qui realitza anualment la Conferència de les Parts (COP), la cimera anual en què es reuneixen els 195 països que en formen parts.

La COP es basa en la informació científica fonamental que recullen els informes de l’IPCC, el principal òrgan internacional per a l’avaluació del canvi climàtic. Actualment és vigent el sisè informe de l’IPCC, publicat l’any 2022.