Durant la segona sessió del debat de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Inés Arrimadas, de C’s, ha retret a Puigdemont que “prengui el pèl als ciutadans” amb un referèndum que “no arriba mai” i li ha assegurat que “pot dir el que vulgui, però ni ara ni mai vostè tindrà autoritat legal per treure Catalunya d’Espanya“.

En termes similars, el president del Grup Parlamentari del PP, Xavier Garcia Albiol, ha demanat al president català que “no ens faci perdre més el temps” ni “es dediqui a confondre i manipular la realitat”. Garcia Albiol també l’ha advertit que “ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya”.

Des del PSC, Miquel Iceta ha lamentat que Puigdemont que vulgui avançar cap a la independència sense que hi hagi una majoria social a favor d’això: “Hi hauria molts obstacles per assolir la independència, però el primer és que no té prou suport“, ha assegurat. El primer secretari del PSC ha afegit que  “seria una greu irresponsabilitat fer-li confiança ja que creiem que no hi ha cap solució que no vingui per la via del pacte i el diàleg“.

Més conciliador, Lluís Rabell, de Catalunya  Sí que es Pot, ha celebrat que el president català obrís la porta a un referèndum pactat i li ha assegurat que en aquesta via els tindran al seu costat. Rabell l’ha alertat, però, que vagi amb compte “que una data fixa o les presses no acabin desvirtuant el profund contingut democràtic de la convocatòria” i li ha demanat que treballin conjuntament per teixir aliances i construir una majoria social.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha assegurat que el seu govern no ha tancat la porta a un referèndum pactat. “Si hi ha un partit polític espanyol que tingui coratge per canviar les coses, li donaríem suport, però crec que no hi és”, ha dit Puigdemont, que en resposta al PP ha afegit que “ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya. Serà legal perquè passarà pel Parlament i les urnes”.