El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ja va anunciar en la sessió plenària de dijous passat que la ruptura es faria pública “imminentment”. La decisió es porta a terme després del període de dos mesos de reflexió que es va donar la cúpula de Convergència i Unió en constatar la distància cada cop més gran entre la federació nacionalista i el Partit Popular. Els motius del divorci tenen més a veure amb l’autodeterminació de Catalunya o la “guerra bruta” contra CiU des d’institucions de l’Estat que no pas amb divergències en la gestió de la Diputació.

Segons el decret que Salvador Esteve signarà aquest dilluns, l’alcalde de Vilassar de Mar, el convergent Joaquim Ferrer, substituirà el diputat popular Ramon Riera a la vicepresidència primera de la Diputació. També s’hauran de reestructurar les àrees de Cultura i Turisme, que fins ara estaven a mans del PP. Esteve ha avançat que la de Cultura serà responsabilitat d’una regidora de Sant Adrià de Besòs i la de Turisme, d’un altre edil de Vilassar de Mar.

A partir d’ara, caldrà veure què passa amb altres pactes de govern que CiU i PP mantenen en ajuntaments com els de Badalona, Reus, Cambrils i Castelldefels. Convergència també s’està plantejant revisar l’acord que manté per a la direcció de la  Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.