Els seients de CiU i el PP a l'Ajuntament no són tan lluny com semblava els últims mesos. Els dos partits han pactat una proposta per desencallar la pròrroga dels pressupostos, que ha rebut el suport del PSC i Iniciativa. Els grups es donen 30 dies per negociar un paquet d'inversions i despeses per a 2013. Si no ho aconsegueixen, el govern haurà de portar els comptes al ple i vincular-los a una qüestió de confiança. La minoria de Trias farà perdre les dues votacions i s'obrirà un nou termini que acabarà, si l'oposició no presenta un candidat alternatiu, amb els pressupostos automàticament aprovats. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació: "Ha estat el govern qui ha introduït aquesta nova via per intentar negociar. El PP ha acceptat i, per tant, vol dir que estem predisposats a tornar-nos a asseure." JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC: "Em fa la sensació que avui comencen el flirteig altra vegada amb el PP. Sorprenent. Pel que significa el PP avui a Barcelona, Catalunya i Espanya." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP: "Em congratulo i constato que el grup popular, des de l'oposició, un plantejament de govern per desbloquejar un projecte de ciutat." El govern manté que el diàleg s'obrirà amb tota l'oposició, però en el debat previ sobre l'estat de la ciutat, hi ha hagut més afinitats amb uns que amb els altres. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC: "Alcalde no té projecte. Em sap greu dir-li-ho, però em fa la sensació que el problema de Barcelona comença a ser vostè." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona: "Posi's en ordre vostè, perquè jo quan negocio amb vostè he de saber amb qui negocio. Jo estic disposat a negociar amb vostè però funcionant diferent i sabent amb qui negocio." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo, senyor alcalde, li deixo la porta oberta a arribar a acords." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "L'oferta que fa el senyor Fernández Díaz, l'agafo. La hi agafo. Tinc ganes de negociar. Vostès i nosaltres sabem que tenim unes diferències. Però jo crec que les podem superar." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Alcalde, se li ha esgotat la tàctica de l'anar fent. Se li ha diluït a les mans la geometria variable de curta durada. El govern es troba instal·lat avui en una precarietat política sense precedents." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres estem disposats a arremangar-nos. Ens sembla irresponsable que no hi hagi pressupostos. Tenim una capital solvent però que té un rumb indecís." Sigui com sigui, la reiterada mà estesa de Trias ha rebut avui una nova oportunitat. Si l'acord no arriba aquest mes, la qüestió de confiança serà inevitable, un mecanisme de fort degast polític que a Barcelona no té precedents.

Els pressupostos estan prorrogats perquè el govern de Xavier Trias no els va poder pactar ni amb el suport del PSC ni tampoc amb el del PP, els dos partits que tenen la majoria necessària per decantar la balança en favor de les inversions. El Partit Popular ha presentat aquest divendres una proposició en què insta CiU a pactar un paquet que inclogui les noves inversions i la despesa corrent en un període màxim d’un mes. En cas que no s’arribi a cap acord, hi ha la possibilitat de presentar uns pressupostos vinculats a una qüestió de confiança, un mecanisme municipal que permet aprovar els números de forma unilateral, sense els suports dels altres partits, per silenci administratiu, i sempre que l’oposició no hagi trobat, en 30 dies, un candidat alternatiu.

Segons la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, aquesta seria la darrera opció del govern municipal, que prefereix pactar els comptes amb l’oposició. Creiem que és una proposta intel·ligent, i si d’aquí a un mes no hem arribat a un acord, els pressupostos que s’acompanyarien de la qüestió de confiança serien els proposats pel govern a l’octubre, la nostra primera opció”, ha explicat Recasens. El gest del PP en el plenari municipal obre la porta a pensar en un possible acord entre CiU i populars per tirar endavant els comptes de la ciutat.