Un dia després de fer públiques la pregunta i la data de la consulta sobiranista, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han registrat al Parlament la proposta que volen presentar al Congrés dels Diputats perquè la Generalitat tingui competències per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum. Les formacions han demanat que es tramiti pel procediment de màxima urgència.

Els portaveus de les quatre formacions, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP), han signat la proposta, que es presentarà davant de la Mesa del Parlament. Es planteja una proposició de llei orgànica perquè es delegui a la Generalitat la competència per autoritzar, convocar i celebrar un “referèndum consultiu” per decidir el futur polític de Catalunya “a partir dels termes que s’acordin amb el govern de l’Estat”. També han posat com a condició que la convocatòria la farà la Generalitat. Els grups han demanat que la proposta es tramiti en lectura única, la via de màxima urgència. La petició es votarà al Parlament el 15 de gener.

Un pas més, doncs, cap al 9 de novembre de 2014. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat que hi ha un equip de persones treballant en la preparació logística de la votació. Un dels aspectes que s’està estudiant és el cens. Segons la Generalitat, els catalans que resideixen  fora de Catalunya també podran votar.