MIQUEL ICETA, primer secretari del PSC "Jo crec que estem davant d'una gigaenquesta presencial. Un exercici participatiu sense cap mena de garantia democràtica. Ens sembla que és un engany i un error. Nosaltres demanem a la política catalana recuperar la serenor perquè els catalans puguin expressar-se democràticament amb plenes garanties sobre el seu futur polític."

El líder dels socialistes catalans considera que la consulta alternativa que ha plantejat aquest dimarts el president de la Generalitat, Artur Mas, és una fugida endavant que “no mereixen els catalans”. També retreu a Mas que ha trigat massa a dir que la consulta no es farà. Per Miquel Iceta, el procés participatiu del 9-N obriria les portes “a una llarga precampanya electoral”.

Miquel Iceta tampoc no veu amb bons ulls l’alternativa d’unes eleccions plebicitàries que “portarien a una declaració unilateral d’independència que no tindria un reconeixement internacional seriós”. Ha recordat al president de la Generalitat que, de ser així, la legislatura tornaria a acabar abans d’hora, com ja va passar en l’anterior. També li retreu que ha incomplert els tres principals eixos del seu programa: el pacte fiscal, la reducció de l’atur i la consulta.

Per al PSC, la relació entre Catalunya i Espanya s’ha de basar en el diàleg, la negociació i el pacte. Iceta ha refermat la proposta socialista d’una reforma constitucional federal votada en referèndum per tots els espanyols.