ORIOL JUNQUERAS, president d'ERC "Costa confiar amb qui no compleix els acords. Per tant demanem que es compleixin els acords, els acords del 12 de desembre, els programes electorals i que, per tant, retornem a la defensa de la consulta tal i com estava prevista perquè allà ens hi tornarem a trobar tots. La primera qüestió rellevant és unes eleccions per a fer què? En el cas d'ERC està claríssim: per fer la independència. I per fer-ho el més aviat possible, de les millors maneres possibles i amb les millors condicions possibles."

Oriol Junqueras ha explicat que la unitat del bloc proconsulta es va trencar en la reunió d’aquest dilluns al Palau de Pedralbes quan el govern català va posar sobre la taula una alternativa a la consulta consensuada amb la resta de forces polítiques. Arran d’aquesta esquerda, Junqueras lamenta que “costa confiar en qui no compleix els acords i costa arribar a acords amb qui no els compleix”. Tot i això, confia que la unitat es pot recuperar si el govern torna al model de consulta pactat i que tant ERC, com la CUP, ICV-EUiA i CiU es van comprometre a defensar el mes de desembre passat.

Junqueras ha avançat que si el govern s’enroca en el model alternatiu de consulta, des d’ERC es comprometen a ajudar igualment. En aquest sentit, el líder republicà ha explicat que aquest mateix dilluns va reiterar la voluntat d’entrar al govern per blindar la consulta però que l’executiu va optar per un canvi d’escenari.

Tot i aquesta estesa de mà, Oriol Jonqueras defensa que “la proposta del govern no és la solució perquè no genera mandat democràtic”. Per tot això, ha assegurat que la solució és convocar unes eleccions al més aviat possible.