Carmen Zapata serà la primera comissionada de Nit de Barcelona, un càrrec també conegut a diverses ciutats com alcalde de nit. Aquesta figura s’encarregarà de la mediació i la coordinació de l’activitat nocturna de la ciutat, sobretot en l’àmbit cultura i de l’oci nocturn, i és per això que s’ha pensat en una persona molt lligada a aquest sector. Des del 2006, Zapata ha estat gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat aquest dijous que Zapata s’encarregarà d“harmonitzar l’activitat nocturna de la ciutat, que és cultural, musical i que és literària i treballarà colze a colze amb la resta de serveis municipals i amb la pròpia comissionada de Convivència”. Per la seva banda, Zapata, ha destacat que “està demostrat que la creació d’aquesta figura suposa un avenç en les problemàtiques i una reducció que arriba al 30 %”.

La creació d’aquest òrgan de governança nocturna és una de les accions acordades en el pla d’acció sorgit de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura, que es va posar en marxa a finals del 2021. En formen part els diferents grups municipals, la conselleria d’Interior i els Mossos d’Esquadra, i representants d’entitats de comerciants i de l’oci nocturn. D’aquesta manera, Carmen Zapata haurà de coordinar i executar el pla d’acció aprovat per aquesta taula. De fet l’alcalde, Jaume Collboni, ja ha signat el decret que posa en marxa el Consell de Nit.

La trajectòria de Carmen Zapata

La comissionada de Nit destaca per la seva vinculació i defensa de la tasca cultural de les sales de música de la ciutat. Té estudis en dret i comunicació i mitjans i, a banda de ser gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, també és sòcia fundadora i expresidenta de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música.

L’alcalde de nit, una figura pionera a l’estat espanyol

Es tracta, aquesta, d’una figura pionera a l’estat espanyol, però que ja funciona en altres ciutats com Nova York, París o Londres. A la capital britànica, per exemple, van incorporar-la l’any 2016 amb la idea d’una ciutat que funciona les 24 hores del dia. Allà l’anomenen “night czar” i no es dedica únicament a l’oci nocturn, sinó que coordina totes les feines que es fan durant la nit.

Una figura inclosa en el pacte amb ERC

Aquest nomenament forma part del pacte al qual van arribat el PSC i ERC. El mateix Collboni va anunciar a mitjans de gener que Barcelona tindria un alcalde nocturn un cop es formalitzés el nou govern municipal. Més tard, al setembre, durant el ple de l’Ajuntament, Albert Batlle en va donar més detalls i va anunciar que la maquinària per designar aquest figura era a punt d’engegar. Batlle va detallar que recauria sobre un comissionat.