La presidenta de la Federació d’ERC a Barcelona, Eva Baró, i el portaveu adjunt del grup municipal, Jordi Coronas, han defensat l’entrada de la formació al govern de Jaume Collboni i han assegurat que han aconseguit “un molt bon acord” amb el PSC. Coronas ha dit que “estan molt satisfets” amb el document pactat i creu que l’entrada a l’executiu és necessària. “Comprometre’s amb un govern municipal és assumir riscos”, ha afirmat. Ara bé, creu que ERC ha de defugir de la “posició còmode” i treballar per Barcelona.

Baró i Coronas han comparegut després que s’hagi conegut que els republicans han tancat un preacord d’ERC amb el PSC per entrar al govern de Barcelona. Aquest dijous a la tarda, la militància del partit haurà de donar el vistiplau en un congrés extraordinari.

Un “procés impecable”, segons Baró

La presidenta de la federació ha explicat que la negociació amb el PSC i tot el procés “ha estat impecable, democràtic, participatiu, que ha comptat amb la militància des del primer moment”. Ha assegurat que “fa mesos que dura” i l’ha desvinculat dels pactes a nivell nacional: “Tots, a dins d’ERC tenim molt clar que hi ha una autonomia local que practica Barcelona i que practiquen tots els municipis. Ho portem a l’ADN”.

L’entesa inclou que Esquerra tingui “responsabilitats de gestió en àrees clau, com la llengua catalanajoventutturismepromoció econòmicadrets socialsprojecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana“. Ni Coronas ni Baró, però, han volgut entrar en més detalls sobre la lletra petita del pacte.

Possibles tinències d’alcaldia

Alguns mitjans apunten que el preacord inclou dues tinències d’alcaldia per a ERC: la de Turisme, que podria recaure en la presidenta del grup municipal, Elisenda Alamany, i la de Drets Socials, que podria assumir Jordi Castellana. Oficialment, però, encara no hi ha res confirmat.

El preacord arriba després de la represa de les converses un cop passades les eleccions catalanes i les europees. El PSC i ERC ja van mostrar bona sintonia quan, a principis d’any, van signar un acord pel pressupost municipal.

El PSC també consultarà a la militància

Fonts del PSC de Barcelona consultades per betevé han confirmat que el partit també faran una consulta a la militància socialista per avalar l’acord de govern amb els republicans. Els socialistes però no faran la consulta fins que ERC no acabi el seu procés. Per tant, a hores d’ara no hi ha cap data tancada.