El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que les properes setmanes es portaran a aprovació dos decrets essencials per posar en marxa la governança nocturna de la ciutat i l’anomenat alcalde de nit. Ha contestat així a la pregunta d’ERC al plenari del mes de setembre, que ha instat a incloure tots els models d’oci nocturn.

Els dos decrets han de permetre crear, com a punt de partida, els dos òrgans que gestionaran la vida nocturna a la ciutat. D’una banda, el consell de nit, pensat com un òrgan de participació ciutadana que englobarà els diversos actors implicats. En aquest sentit, Batlle ha posat com a referència l’antecedent de la Taula per una Nit Cívica.

D’altra banda, l’alcalde o comissionat de nit presidirà la comissió permanent, que serà un òrgan executiu i d’assessorament. Aquest òrgan portarà a terme i coordinarà les actuacions transversals que es decideixin d’una forma “àgil i efectiva”. Els valors que definiran aquest nou model seran els de la mediació, la transversalitat, la prevenció, la proactivitat i l’actuació.

L’alcalde de nit, una figura pionera a l’estat espanyol

Encara no se sap qui podria ser la persona que ocuparà el càrrec d’alcalde o comissionat de nit. L’alcalde Collboni va anunciar a mitjans de gener que Barcelona tindria un alcalde nocturn un cop es formalitzés el nou govern municipal. En aquell moment, l’alcalde ja es va mostrar disposat a cedir aquest càrrec al partit amb què arribés a un pacte.

Tot i que aquest és el primer alcalde de nit que tindrà Barcelona, i també el primer a tot l’estat espanyol, aquesta no és una figura nova, sinó que ja funciona en altres ciutats com Nova York, París i Londres. A la capital britànica, per exemple, van incorporar-lo l’any 2016 amb la idea d’una ciutat que funciona les 24 hores del dia. Allà l’anomenen “night czar” i no es dedica únicament a l’oci nocturn, sinó que coordina totes les feines que es fan durant la nit.

Divisió d’opinions sobre el nou càrrec

Quan es va anunciar la figura de l’alcalde de nit, la notícia va ser rebuda amb opinions contraposades. FECASARM, la patronal de l’oci nocturn, la va aplaudir. De fet, fins i tot l’havien demanat amb anterioritat i creuen que pot servir per començar a repensar el model d’oci de Barcelona. En canvi, la FAVB la qualifica de “ben intencionada però desviada”, perquè considera que qui ha de responsabilitzar-se dels conflictes que genera l’oci nocturn és el mateix alcalde. “Collboni vol crear un Superman”, va dir el president de l’entitat, Camilo Ramos.