Els sis aspirants han coincidit a dir que les seves idees polítiques no els impediran treballar amb imparcialitat, encara que no tots estan afiliats a algun partit. A la sessió, però, sí que hi han acudit a proposta de les formacions amb representació al consistori: Norbert Bilbeny i Begoña Roman per Barcelona en Comú, Robert Rubió per Esquerra, Teresa Freixas per Ciutadans, Joan Josep Moreso pel PSC i Antonio Bosc pel PP. Dolors Feliu, proposada pel PDeCAT, no en serà candidata per una incompatibilitat amb el seu lloc de feina actual.

Bilbeny, Freixes i Rubió han coincidit a dir que, si són escollits, actuaran amb imparcialitat, encara que han matisat que això no vol dir que siguin neutrals. En aquest sentit, Bilbeny ha afirmat que no ho serà, en el sentit que està compromès “amb els valors fonamentals”. Freixes, per la seva banda, ha remarcat que, tot i la seva formació de jurista, “no deixo de tenir les meves opinions”. Això, però, ha dit que no farà que sigui parcial en la seva feina. Finalment, Rubió ha considerat que “si hi ha una persona que és neutral ideològicament, per mi no és una persona” i ha afegit que “tots som professionals”.

Alguns, però, sí que han reconegut preferències polítiques. És el cas de Bosch, que ha explicat que va estar vinculat al PP però que mai no va exercir cap càrrec polític ni va cobrar res del partit. “És una actuació més dins dels molts camps que he fet”, ha dit. Menys concret ha estat Moreso, que s’ha identificat amb les idees d’esquerres, sense concretar, i ha assegurat que això no hauria d’impedir “fer l’Ajuntament amb tots”. Tampoc no ha pres partit Roman, que s’ha posat al costat de les polítiques socials, però ha afirmat que “m’agrada pertànyer a òrgans amb persones que pensen diferent a mi”.

La decisió final, en mans del plenari

El Comitè d’Ètica serà l’òrgan encarregat de fer complir el Codi ètic i de conducta que l’Ajuntament va aprovar el passat més de juny. Un document que afecta 480 treballadors de l’ens municipal. Entre d’altres mesures, prohibeix les “portes giratòries” o bé acceptar regals de més de 50 €, encara que no evita el nomenament de familiars en els coneguts com a càrrecs de confiança.

Després de la sessió pública de preguntes, el Consell Assessor per la Transparència s’ha reunit a porta tancada per avaluar les candidatures. La decisió final, però, serà política i es prendrà al plenari municipal, on els candidats han d’obtenir el suport de dos terços dels regidors.