L’aprovació del pressupost culmina un llarg serial que va arrencar a l’octubre amb la presentació de les xifres. Un mes després, els comptes van superar el primer tràmit amb les abstencions del PDeCAT, ERC i el PSC, just una setmana després de trencar el pacte de govern entre comuns i socialistes. Al desembre, el PSC va optar pel no i va fer inviable que el pressupost s’aprovés definitivament en el ple. Per això, Colau va optar per la qüestió de confiança, la segona del mandat.

Els comptes del 2018 preveuen una despesa corrent de 2.210 milions d’euros i unes inversions per valor de 482 milions. En el capítol de despeses, el medi ambient s’emporta el gruix més elevat (408,8 M €), seguit de les polítiques socials (334,7 M €) i la seguretat i la mobilitat (287,3 M €). El govern destaca la despesa en transport públic (174,7 M €) i en habitatge i urbanisme (133,4 M €). Podeu consultar tota la distribució de despeses en aquest interactiu.

Les inversions del pressupost

La majoria de les inversions van a la construcció i millora d’equipaments i carrers. Les obres de manteniment a les escoles s’emporten una de les quantitats més elevades (12 M €), seguides del túnel de Glòries (10,7 M €). També hi ha partides per a les reformes dels mercats de Sant Antoni (6,7 M €), l’Abaceria (4 M €) o Sant Andreu (3,9 M €).

La nova seu de l’EMAV (6,2 M €), el cobriment de la ronda de Dalt (3,4 M €) o actuacions per fomentar l’ús de la bicicleta (6,4 M €) són altres de les inversions previstes. En la llista d’inversions ha caigut la partida de 401.250 euros destinada a la redacció del projecte per connectar el tramvia, fruit de l’acord del govern amb el PDeCAT. Els comptes també preveuen 1,5 M € per revisar la tarifació social de les escoles bressol, pactada amb el PDeCAT i ERC.

El 2017 tanca amb un superàvit d’1,3 M €

Just la mateixa setmana en què s’han aprovat els comptes del 2018, s’ha tancat la liquidació del pressupost del 2017. L’exercici ha culminat amb un superàvit d’1,3 milions d’euros, lluny dels prop de 100 milions de l’any passat. L’equip de Colau assegura que el grau d’execució del pressupost ha estat molt elevat i que s’ha garantit el pagament a proveïdors a una mitjana de 28 dies i mig.