Després de l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla -en què van morir 15 persones i més de 150 en van resultar ferides-, tots dos ajuntaments van començar a treballar de manera conjunta i, de fet, el conveni és resultat d’aquesta feina. La col·laboració entre administracions -a banda dels consistoris de Barcelona i Ripoll, també hi figura el Consorci de Benestar Social del Ripollès- permetrà intercanviar coneixements en polítiques d’inclusió, cohesió social i diversitat religiosa. Tot plegat amb l’objectiu de prevenir l’extremisme violent.
Segons l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, rebre el bagatge i l’experiència de la multiculturalitat de Barcelona els permetrà “superar la situació que estem vivint després del 17 d’agost”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que les administracions han de “fer el màxim possible per evitar que la gent jove se senti exclosa del model de societat” perquè no acabi en un procés de radicalització que porti fins al terrorisme. Colau ha reconegut que “la joventut dels autors és una de les coses que més va impactar“, així com el procés de radicalització entre joves d’origen marroquí molts arrelats a Ripoll.
El conveni, que estarà vigent fins al 31 de desembre del 2019 -prorrogable durant els quatre anys següents-, permetrà, també, l’intercanvi de formació de professionals.