La Comissió d’Economia ha aprovat la creació d’un recàrrec a l’impost turístic exclusiu per a Barcelona, que es començarà a cobrar el juny del 2021. El govern municipal ha rebut el suport d’ERC després d’acceptar. El regidor de Turisme, Xavier Marcè, ha explicat que caldrà també un informe que constati “una recuperació fefaent de l’activitat turística” per cobrar el recàrrec.

“És un acord que satisfà els interessos municipals i que hem acordat amb el Gremi d’Hotels”, ha assegurat Marcè. La data va en la línia de la decisió que ha pres la Generalitat de no fer efectiva la taxa turística també fins al juny del 2021. “Creiem en el futur del turisme i que els turistes tornaran a la ciutat”, ha afegit el regidor d’ERC, Miquel Puig, per defensar el vot favorable.

0,75 euros per persona i nit

El recàrrec tindrà una aplicació progressiva entre els anys 2021 i 2024. L’any vinent s’aplicarà una quota de 0,75 €, 1 € els anys 2022 i 2023 i, finalment, 1,25 € l’any 2024. Les xifres queden lluny de les primeres previsions, amb què es volia cobrar fins a 4 €.

La mesura ha rebut el vot contrari de la resta de l’oposició. “No té cap sentit cobrar un recàrrec a un sector després de 15 mesos tancat”, ha apuntat Elsa Artadi (JxC). Junts va votar a favor de crear un recàrrec a finals del 2019, però considera que “ara no és el moment”. Des de Cs, Paco Sierra ha recordat que la majoria d’hotels continuen tancats i que quan obrin “rebran un altre pal”.

El popular Josep Bou troba “incomprensible” que es vulgui aplicar un recàrrec a un sector que demana una reducció significativa d’impostos perquè estan tancats. Eva Parera (BCN Canvi) ha dit que Barcelona envia “un missatge molt equivocat en el pitjor moment de la ciutat i del sector”. En la rèplica, Xavier Marcè els ha respost que el recàrrec està pactat amb el sector i que tindrà retorn per a la promoció turística de la ciutat.