“Gairebé 15 mesos sense activitat ni ingressos” és el resum que fan els hotelers de Barcelona de l’impacte d’un any de pandèmia del coronavirus en el sector. El president del Gremi, Jordi Mestre, ha descrit un panorama negre i ha alertat que “l’estiu és la darrera oportunitat per remuntar”. La recuperació passa per impulsar la vacunació, reactivar les fires i congressos i donar un missatge de seguretat sanitària “sense fisures” per atreure de nou el turisme.

De situació dramàtica a “forat negre”

El novembre passat els hotelers qualificaven la situació de dramàtica i demanaven un pla de rescat de 500 milions d’euros. Sis mesos després, asseguren que la situació ha empitjorat i que estan en un “forat negre”. En aquests 15 mesos han perdut 2.100 milions d’euros de facturació (el 95 % del total), el 70 % dels establiments continuen tancats i el 90 % de treballadors en ERTO.

Sense optimisme

El sector assegura que la Setmana Santa “l’han perdut” i que malgrat que les perspectives són dolentes, posen el focus a l’estiu. Malgrat que les reserves són escasses i hi ha molta incertesa, asseguren que l’estiu és la darrera oportunitat per remuntar aquesta situació límit.

Viure un estiu com l’any passat seria un desastre amb conseqüències nefastes pel sector
Jordi Mestre, president del Gremi d’Hotels de Barcelona

Mestre ha explicat que els hotelers depenen del visitant estranger, ja sigui per turisme o negoci. Un client que fa les reserves les fa amb mesos d’anticipació i que, per tant, l’absència d’aquestes apunta que no vindran o bé que viatjarà a altres destinacions.

“La vacunació ha de ser la prioritat de país”

Mestre ha explicat que el sector està decidit a treballar i sumar per la recuperació de la ciutat, però que tot dependrà de tres factors clau. El primer i més important és la vacunació per recuperar la mobilitat i el turisme: “És la millor ajuda per al sector”.

El sector també demana transmetre un missatge i una imatge de confiança i seguretat sanitària sense fisures. Per últim, i “no menys important”, demanen que es recuperi l’activitat de fires i congressos.

Hem de saber i poder transmetre que Barcelona és una ciutat que està preparada per donar la benvinguda als visitants. Ho hem de fer de forma clara, unitària i sense complexos
Jordi Mestre, president del Gremi d’Hotels de Barcelona

Els hotelers també reclamen que s’impulsi el passaport sanitari per facilitar la reactivació del turisme.

El Mobile, una bona notícia

El president del gremi ha felicitat la celebració del Mobile. En aquest sentit ha agraït el compromís i la determinació de John Hoffman, el conseller delegat de GSMA, per tirar endavant l’esdeveniment a Barcelona. Mestre, fins i tot, ha ironitzat dient que “li hauriem de fer una estàtua o un homenatge”.

En canvi, cap a les administracions tot han estat crítiques. Es queixen que se senten abandonats i que les ajudes econòmiques al sector han estat gairebé inexistents i, en canvi, les despeses fixes —com els impostos— han continuat.

Això en un moment en què no només el 70 % dels establiments estan tancats, sinó que els preus dels pocs que han obert han caiugut en picat. La davallada és d’entre el 50 i el 60 %.

La pressió dels fons voltor

Ja fa mesos també que el sector va alertar que fons voltor pressionaven els hotelers per adquirir els seus establiments a preus baixos.

Quan oloren sang apareixen. És el seu ‘modus vivendi’: Quan la situació és delicada poden comprar barat i després vendre car.
Jordi Mestre, president del Gremi d’Hotels de Barcelona