L’Ajuntament de Barcelona destinarà almenys 10 baixos de protecció oficial als creadors culturals. Ho ha anunciat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, durant la presentació d’una mesura de govern per acompanyar el teixit cultural de base de la ciutat. En concret, els baixos de protecció oficial s’activaran durant l’any 2022. “Molts creadors tenen contractes i fan exposicions, però no poden fer front als preus del lloguer dels locals. Hem de fer un pas més enllà i comprar patrimoni per posar-lo a disposició de la cultura”, ha dit Martí.

Aquesta és una de les mesures que inclou la mesura Cultura de base i sectors culturals: Dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural. Tal com ha explicat el delegat de Drets Culturals, Daniel Granados, una altra acció inclosa dins de la mesura és l’ús de la moneda ciutadana REC per comprar entrades i productes culturals als entorns de Sants i el Poble-sec, o la creació d’una oficina ciutadana de la cultura, a la planta baixa del Palau de la Virreina.

13 mesures amb un pressupost de 36,6 M €

La mesura presentada aquest dimecres es tracta del nou full de ruta de Barcelona per acompanyar els creadors culturals a la ciutat, amb un pressupost de 36,6 M € i un total de 13 accions concretes. Segons ha explicat Jordi Martí, la mesura suposa “un canvi de paradigma de les polítiques culturals” perquè destaca el paper dels actors culturals per si mateixos, i no com a “model instrumental per generar beneficis econòmics o canvis urbanístics”.

Totes 13 accions de la mesura de govern s’aniran desplegant fins a l’any 2024, i tenen dues potes fonamentals: d’una banda, les ajudes i subvencions al projectes culturals i, de l’altra, el suport en forma d’equipaments i recursos perquè puguin desenvolupar els projectes en qüestió. En aquest sentit, les beques i subvencions sumaran fins a 21,2 M €, entre les noves beques Barcelona Cultura, les beques del sistema municipal de residències de creació i la resta d’ajuts de l’Ajuntament. Tot plegat, s’emmarca en el Pla de drets culturals, que va presentar el govern Colau-Collboni aquest mes d’abril.