L’Ajuntament de Barcelona dona un nou impuls al REC (Recurs Econòmic Ciutadà), una moneda ciutadana i virtual que té el mateix valor que els euros. Es podrà fer servir en comerços de 10 barris de l’Eix Besòs i, com a novetat, cada vegada que es faci servir aquesta moneda es rebrà un 15 % del valor de la compra en RECs. Unes subvencions que aportarà l’Ajuntament, que hi destina un pressupost de 100.000 euros.

La moneda ciutadana a Barcelona va néixer el 2018. En el marc del projecte europeu B-Mincome, l’Ajuntament va oferir durant dos anys una renda municipal d’inclusió a un miler de famílies, i una part s’abonava en RECs. Ara, el consistori vol deslligar la moneda d’aquella renda i fomentar les compres al petit comerç de l’Eix Besòs en temps de pandèmia.

moneda REC

En quins barris es podrà fer servir?

Les compres amb RECs es poden fer als barris de Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró, les Roquetes, la Trinitat Nova, la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme. S’espera que uns 200 comerços d’aquests barris se sumin a la iniciativa. En la primera fase hi van participar 160 botigues i parades de mercats municipals.

Com funciona el REC?

Per poder fer compres amb RECs, cal descarregar-se una aplicació de mòbil disponible a Apple Store i Google Play. Per fer-la servir, caldrà bescanviar primer euros per RECs. A l’hora de pagar, des de l’app es llegeix un codi QR que identifica la botiga en qüestió, i en pocs segons queda fet el pagament. Per rebre la subvenció del 15 % en cada compra, es demana fer un primer bescanvi de, com a mínim, 10 euros per 10 RECs.