L’Ajuntament de Barcelona ha plantejat que l’accés als museus pugui ser gratuït per als barcelonins (a les exposicions permanents) i implantar una sisena hora lectiva de les escoles públiques per a activitats artístiques, amb l’objectiu de fer accessible la cultura. Aquestes són dues de les accions que es proposen en el marc del Pla de drets culturals de Barcelona, que ha presentat aquest dimecres l’alcaldessa, Ada Colau. Aquest pla pioner inclou nou mesures i 100 accions concretes a desenvolupar fins a finals de mandat, l’any 2023. El pressupost del pla és de 68,7 M €.

El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha explicat que tot just s’està estudiant la viabilitat econòmica de fer gratuït l’accés als museus i quina fórmula jurídica es podria usar “a l’hora de discriminar públic” (perquè se’n beneficiïn només els barcelonins). La mesura s’enfoca als museus públics que encara tenen entrada de pagament a les exposicions permanents (com El Born CCM, el MUHBA o el Museu Picasso) i els museus consorciats (com el MACBA).

“En molts països anglosaxons ja s’està fent”, ha dit Subirats, que ha apuntat la possibilitat que els barcelonins puguin entrar gratuïtament als museus amb el carnet de biblioteques. A banda, també s’estudia que es pugui fer servir la moneda virtual rec, tant per comprar entrades a equipaments culturals, com per adquirir productes (com llibres o discos). El delegat de Drets Culturals, Daniel Granados, ha explicat que l’ús del rec permetrà “bonificar en funció de la renda, dels districtes o de la relació d’alguns sectors amb alguns àmbits”, entre d’altres. Es tracta d’una mesura paral·lela al Bonus Cultura.

Una sisena hora lectiva per a cultura

Altres mesures del pla per fer accessible la cultura estan estretament relacionades amb l’educació. Una de les més destacades és que es pugui dedicar una sisena hora lectiva (que només tenen un 18 % dels centres públics de la ciutat) a activitats culturals. Joan Subirats ha instat a treballar amb la Generalitat (qui en té la competència) i ha recordat que l’Ajuntament ja ha endegat projectes culturals a les aules, com el Temps d’art o el programa En residència (perquè un artista estigui tot un curs al centre, treballant amb els alumnes).

“És molt difícil que l’educació segueixi tenint la funció democratitzadora que tenia si no incorpora elements de caràcter artístic i cultural, que avui són els que generen molts elements de desigualtat”, ha sentenciat Subirats. En aquest sentit, l’alcaldessa, Ada Colau, ha insistit que “hem de considerar seriosament la cultura com un dret si volem una ciutat democràtica que garanteixi drets i llibertat”.