Des d’aquest mes d’octubre i fins a finals de l’any 2023, Barcelona durà a terme una plantació massiva d’arbres en el marc de la campanya “Cap escocell sense arbre”. En total se’n plantaran 8.000 i per fer-ho possible es contractarà un servei de suport a les brigades d’arbrat. L’acció se suma a la plantació de 55.000 plantes i flors que ja es va dur a terme durant la primavera.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que “mai a la història” s’havia fet una plantació d’aquesta magnitud a la ciutat i ha destacat la importància en la lluita contra el canvi climàtic. Badia destaca l’ombra dels arbres i assegura que poden ajudar a baixar la temperatura entre 5 i 10 graus a l’estiu.

Espècies hipoal·lergògenes

Segons ha informat l’Ajuntament, a Barcelona hi ha actualment 207.000 arbres i un total de 8.911 escocells buits. D’aquests 465 s’hauran de pavimentar per la impossibilitat de plantar-hi res (per exemple, per l’existència de serveis al subsòl).

El regidor ha detallat que tots els nous arbres que es plantin seran hipoal·lergògens, és a dir que tindran poc potencial per provocar reaccions al·lèrgiques. Ara bé, això no vol dir que els arbres que actualment poden produir al·lèrgia (com els plataners) se substituiran, sinó que s’aniran canviant a mesura que vagin morint. Aquest mes, per exemple s’ha començat a plantar mèlia, una espècie d’arbre, que segons Jordi Rodríguez, responsable del Manteniment del Verd de la Zona nord de Barcelona, és autòctona i molt resistent.

La campanya de plantació, durant tot l’any

La tipologia d’arbre que s’hagi de plantar marcarà el calendari de la campanya. Entre els mesos de juny i setembre es plantaran espècies com la palmera i entre el gener i el març, aquelles originàries de clima fred. El procediment que seguiran les brigades serà el següent: retiraran l’arbre mort o danyat i la soca amb maquinària específica, encarregaran el nou exemplar i un cop el plantin el mantindran amb reg els primers quatre anys.

200 escocells apadrinats

El consistori ha detallat que actualment a la ciutat hi ha 200 escocells que han estat apadrinats per més d’un centenar de persones. Es tracta d’una iniciativa que es va iniciar a finals del 2021 amb el nom de Cuida un escocell. Els ciutadans que vulguin participar han de ser majors d’edat i viure o treballar a Barcelona i inscriure’s a través de l’Oficina de Tràmits.

La plantada massiva forma part del pla Cuidem Barcelona, en què s’ha destinat un pressupost de 40 milions d’euros a la neteja i el manteniment de l’espai públic fins al final del mandat municipal actual. En total, més de 3.100 actuacions de millora als carrers, parcs i places de la ciutat.