L’Ajuntament de Barcelona impulsa que els veïns de la ciutat converteixin els escocells dels arbres que hi ha al carrer en petits jardins. A través de la pàgina web de l’Ajuntament, els particulars poden informar de a quin escocell tenen la intenció de plantar (fins a un màxim de tres per persona) i, si es compleixen els requisits, tenen via lliure per començar a fer de jardiners.
Segons el consistori, a Barcelona hi ha més de 240.000 arbres plantats al carrer i pràcticament tots són susceptibles de convertir-se en un petit jardí. Així, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que dins del pla municipal sobre vegetació “els escocells tenen importància per si mateixos”, però que si hi ha persones que se sumen a la iniciativa “podrem anar molt més enllà”.
Es dona la circumstància que ara ja hi ha un centenar d’escocells cuidats per particulars de forma espontània. Amb la iniciativa de l’Ajuntament, ara els qui ho facin tindran seguretat jurídica i rebran l’assessorament i el suport de Parcs i Jardins. En aquest sentit, Badia ha insistit que en cap cas els veïns substituiran la feina dels jardiners públics, que seguiran regant els arbres: “No ens estalviem res, sinó que ens suposa més feina”, ha sentenciat el regidor.
Quins requisits hi ha?
Hi ha algunes condicions per poder encarregar-se de plantar a un escocell. Per exemple, l’arbre que hi hagi originalment no pot ocupar més del 80 % de la superfície i que no sigui en un carrer amb molt de trànsit. L’Ajuntament també exigeix que les plantes que aportin els veïns no siguin d’espècies invasores o tòxiques, i recomana que hi hagi una font pública a la vora per poder regar les plantes.
La iniciativa també regula els tancaments per protegir els escocells: han de ser temporals (és a dir, que es puguin treure fàcilment) i no han de ser punxeguts. En cas que algú opti per plantar un escocell, s’ha de comprometre a fer-se’n càrrec com a mínim durant un any i cal que sigui major d’edat.
Més horts urbans
El pla de verd de l’Ajuntament fins al 2030 també engloba la gestió compartida d’espais verds com els horts urbans de la ciutat. Ara n’hi ha 110 en espais públics i aviat se n’hi sumaran dos de nous: el solar que hi ha al carrer dels Almogàvers, 207 i el del carrer de la Llacuna, 35. Així mateix, el consistori està en procés de renovar la cessió de cinc horts comunitaris.
També preveu repetir la iniciativa de recollida de taronges de tarongers que hi ha a la via pública. Aquest 2021 es va fer melmelada amb les taronges collides a Sant Andreu, i el 2022 també es colliran les taronges que hi ha a Ciutat Vella, les Corts, Gràcia i Sant Martí.