L’Ajuntament de Barcelona està decidit a impulsar un Pla de barris a l’àrea metropolitana amb una injecció de 85 M € en aquest mandat. La quantitat l’aportaria només el consistori barceloní i es destinarà a actuacions en barris d’altres municipis amb majors índex de vulnerabilitat, seguint l’exemple del Pla de barris de Barcelona. L’Ajuntament és, de fet, l’únic que aporta diners per inversió a l’Àrea Metropolitana (AMB) i proposa que la quantitat que pertoca en aquest mandat (2019-2023) es destini a un Pla de barris.

“És una proposta guanyadora, no imagino cap alcalde dient que ‘no'”, ha afirmat el regidor de Presidència, Jordi Martí, que alhora és també vicepresident de Planificació Estratègica de l’AMB. Martí ha detallat que Barcelona ha fet la proposta a l’Àrea Metropolitana i que encara s’ha de signar el conveni per decidir el destí dels diners. El regidor ha admès que la iniciativa pot servir de “palanca per apretar la Generalitat” perquè impulsi la Llei de barris a tot Catalunya.

Els barris de l’eix Besòs, una prioritat

Com a exemple de quins barris es podran beneficiar d’aquesta inversió, l’Ajuntament de Barcelona ha posat els de Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet que toquen al riu Besòs. “Si actuem al marge dret [amb el Pla de barris de Barcelona], perquè no a l’esquerre que té problemes similars”, ha apuntat Jordi Martí. Ara bé, el pla metropolità està obert a barris d’altres municipis amb necessitats.

Els diners es poden destinar a projectes que els ajuntaments tinguin en cartera o bé a estendre actuacions que ja es fan a Barcelona com ara la rehabilitació de finques d’alta complexitat.